Cukrzyca – objawy, normy, profilaktyka

glukometr do mierzenia poziomu cukru

Według informacji Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków na cukrzycę choruje 8,3% światowej populacji, natomiast WHO ostrzega, że zachorowalność na tę chorobę w Polsce wynosi 9,5%!

Do czynników ryzyka związanych z wystąpieniem cukrzycy należą przede wszystkim dieta oraz otyłość a także uwarunkowania genetyczne.

Z powodu cukrzycy co 7 sekund umiera 1 osoba!

Cukrzyca jest chorobą zagrażającą zdrowiu i życiu. Nieleczona lub źle leczona cukrzyca może znacząco obniżyć komfort życia, od drobnych niedogodności po amputację stopy.

Najlepszą profilaktyką i pierwszym ratunkiem we wczesnych stadiach cukrzycy jest dieta, która to powinna odgrywać ogromną rolę w życiu każdego, kto ma chociaż trochę podwyższony poziom glukozy we krwi.

Cukrzyca typu I

jest chorobą autoimmunologiczną, w której następuje zniszczenie komórek beta trzustki. Choroba ta powoduje zmniejszone stężenie insuliny we krwi przy prawidłowej wrażliwości komórek organizmu na insulinę, co w konsekwencji powoduje wysokie stężenie glukozy we krwi.

Objawy cukrzycy typu I, to m.in.:

  • bardzo duże pragnienie i częste oddawanie moczu,
  • zwiększony apetyt i jednoczesna utrata wagi,
  • przewlekłe zmęczenie, ogólne osłabienie, senność,
  • problemy ze wzrokiem, zamazane lub podwójne widzenie.

Cukrzyca typu II

jest chorobą metaboliczną, w której trzustka działa prawidłowo. Występuje wysokie stężenie insuliny we krwi, lecz komórki organizmu są oporne na działanie insuliny, w konsekwencji czego powstaje wysokie stężenie glukozy we krwi.

Cukrzyca typu II, która występuję u 80-90% chorych, może nie dawać żadnych objawów nawet przez kilka pierwszych lat. Dlatego tak ważne jest to, by się badać regularnie, nawet gdy nic nam nie dolega.

Objawy cukrzycy typu II, to m.in.:

  • chudnięcie, przy braku zmian w nawykach żywieniowych,
  • osłabienie wzroku, nieostre, rozmazane widzenie,
  • drażliwość i poddenerwowanie, zwłaszcza w sytuacjach uczcuia głodu,
  • apatia, zmęczenie i senność,
  • zwiększona podatność na siniaki,
  • spowolnione gojenie się ran nawracające zapalenia skóry, świąd, pieczenie skóry,
  • nieprzyjemny zapach moczu, zapalenia pęcherza moczowego,
  • mrowienie i drętwienie kończyn, utrata czucia w stopach,
  • bóle głowy.

Cukrzyca ciążowa

to okresowe zaburzenia tolerancji glukozy występujące u kobiet w ciąży. Cukrzyca ciążowa na ogół mija po porodzie.

Hiperglikemia

to  bardzo niebezpieczna sytuacja w której poziom cukru we krwi znacząco przekracza jego prawidłową ilość, tj.  na czczo ten poziom nie powinien przekraczać 110 mg/dl,  natomiast 2h po posiłku 140mg/dl. Powyżej tych wartości mamy do czynienia z hiperglikemią.

Objawy hiperglikemii

są podobne do objawów cukrzycy, zwłaszcza:

  • wzmożone pragnienie oraz uczucie suchości w jamie ustnej,
  • częste oddawanie moczu,
  • zmęczenie, ogólne osłabienie, senność, złe samopoczucie,
  • osłabienie wzroku, nieostre, rozmazane widzenie.

Hipoglikemia

to  bardzo stan organizmu, w którym poziom glukozy we krwi spadł poniżej 70 mg/dl. Jest to stan występujący u osób chorych na cukrzycę i moze być bezpośrednią przyczyną utraty życia, z powodu śpiączki cukrzycowej, zatrzymania krążenia. zwiększa ryzyko wystąpienia samego udaru.

Najważniejsze z przyczyn hipoglikemii to:

  • brak świadomości o istnieniu hipoglikemii – z jakich powstaje przyczyn, jakie są jej następstwa,
  • źle dobrana dawka insuliny, przedawkowanie leków doustnych,
  • zbyt duża przerwa między przyjęciem leków a posiłkiem oraz pominięty lub zbyt mały posiłek,
  • zbyt duży lub nagły wysiłek fizyczny, który nie został poprzedzony większym niż normalnie posiłkiem,
  • spożycie alkoholu – etanol może wywołać hipoglikemię nawet po 36 godzinach od wypicia – stanowi to bezpośrednie zagrożenie życia, bowiem objawy moga wystąpić podczas snu lub stan po spożyciu moze zmniejszyc czujność chorego.

Objawy hipoglikemii

  • uczucie głodu,
  • osłabienie, zawroty głowy, zaburzenia równowagi, drżenia rąk i nóg, odczucie nóg jak z waty,
  • niepokój, pobudzenie, zdenerowanie,
  • bladość skóry z potami na twarzy, pocenie się,
  • bełkotliwa mowa, problemy z koncentracją,
  • splątanie, utrwata orientacji w terenie, zaburzenia wzroku,
  • utrata przytomności.

Profilaktyka  cukrzycy

  • regularna kontrola poziomu glukozy we krwi oraz ciśnienia,
  • redukcja masy ciała,
  • regularna aktywność fizyczna dostosowana do wieku i możliwości,
  • odpowiednia dieta, tj. produkty bogate w błonnik o odpowiednim indeksie glikemicznym,
  • czytanie etykiet w poszukiwaniu ukrytego cukru, który kryje się w produktach przetworzonych, m.in. w skoncentrowanych produktach owocowych lub warzywnych, np. sokach owocowych, dżemach, sosach pomidorowych, keczupach.

Normy stężenia glukozy we krwi

Nie tylko zbyt wysoka ilośc glukozy we krwi jest niebezpieczna dla zdrowia i życia człowieka, ma to także miejsce w sytuacjach, gdy poziom cukru we krwi obniża się zbyt mocno. Dlatego tak wazne są regularne badania glukozy we krwi.

  • hipoglikemia: poniżej 70 mg/dL
  • prawidłowy poziom glukozy: od 70 do 99 mg/dL,
  • stan przedcukrzycowy (nieprawidłowy poziom glukozy we krwi na czczo): od 100 do 125 mg/dL,
  • cukrzyca: powyżej najmniej 126 mg/dL w więcej niż jednym pomiarze.
  • hiperglikemia: powyżej 140  mg/dL

 

Koszt badania glukozy, to jedynie 6 zł

Badania laboratoryjne nie wymagają wcześniejszej rezerwacji terminu.

Materiał pobierany jest od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 do 10:00