Niezwykła moc owoców

Leśne, letnie owocowe.

Świeże owoce… któż z nas ich nie lubi? Słodki smak, pachną latem, pełnia kolorów.

Nie tylko działają na naszą wyobraźnię przywołując miłe wspomnienia, ale mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, urodę i samopoczucie. Dlatego niezwykle ważna jest ich obecność w codziennej diecie.

Jeśli dostrzegasz u siebie jakieś niepokojące objawy, umów się na wizytę
do naszego Lekarza Rodzinnego w Centrum Medycznym BetaMed
☎  32 420 29 00 .

 

Właściwości i działanie:

  • są bogatym źródłem składników odżywczych np. witaminy C, kwasów, organicznych, substancji mineralnych
  • najważniejszych ich składnikiem są antyoksydanty, które korzystnie wpływają na nas, walcząc z wolnymi rodnikami, tym samym chroniąc organizm przed uszkodzeniami, które mogłyby zapoczątkować poważne choroby takie, jak np. nowotwory
  • zapobiegają chorobom takim, jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, otyłość, choroba wieńcowa
  • wpływają na zwiększenie sprawności fizycznej
  • chronią przed przedwczesnym starzeniem
  • spożywanie 1 porcji owoców w ciągu dnia zmniejsza ryzyko chorób sercowo – naczyniowych
  • zapewniają szybkie uczucie sytości, w związku z łatwym i efektywnym uzupełnianiem glikogenu wątrobowego
  • błonnik zawarty w owocach obniża wchłanianie cholesterolu, zwalnia absorpcję węglowodanów i podnosi poziom sytości
  • mają bardzo wysoki indeks sytości, ze względu na zawarty w nich cukier
  • są źródłem potasu, biorącego udział w regulacji gospodarki wodno – elektrolitowej i kwasowo – zasadowej

 

Kiedy jeść owoce?

  • zazwyczaj za porę najbardziej odpowiednią na ich spożywanie uznaje się rano pierwsze lub drugie śniadanie
  • nie powinno się spożywać owoców późnym popołudniem i w godzinach wieczornych, bowiem spożywanie ich na koniec dnia sprawia, że cukier w nich zawarty zostanie zmagazynowany w tkance tłuszczowej, ponieważ organizm znajdujący się już w fazie odpoczynku nie zdąży go zużyć
  • dietetycy zalecają spożywanie owoców w połączeniu z musli, jogurtem lub owsianką, by posiłek był bardziej sycący, nie należy jednak spożywać owoców między posiłkami solo, gdyż nagłe wahanie poziomu glukozy we krwi może spowodować wzrost łaknienia, a co za tym idzie pojawia się chęć podjadania
  • powinno się też zadbać o to, żeby nie jeść owoców bezpośrednio po posiłku a najlepiej około 15 minut przed posiłkiem, co pozwoli na uniknięcie niekomfortowego uczucia wzdęć i gazów
  • sezonowe owoce — kupując je, mamy pewność, że są świeże

 

Owoce, które powinny znaleźć się w diecie:

opuncja figowa

  • hamuje uczucie głodu
  • zmniejsza wchłanianie tłuszczu
  • ma działanie odtruwające

ananas

  • sprzymierzeniec w walce o lepsze trawienie, dzięki zawartości enzymu bromelia pomaga usuwać tkankę cellulitową
  • dodatkowo zawiera witaminy A, B, PP oraz żelazo i wapń, zapobiega rozwojowi osteoporozy

banany

  • jedne z najzdrowszych owoców, są źródłem substancji odżywczych takich jak potas, błonnik, kwas foliowy
  • dodatkowo są źródłem witamin C oraz witamin z grupy B
  • owoce lekko niedojrzale są bogate w skrobię, która korzystnie wpływa na żołądek
  • zawierają cukry proste, dzięki czemu są jedną z najlepszych przekąsek, bowiem zapewniają szybki zastrzyk energii, skutecznie też obniżają ciśnienie krwi

jabłka

  • spożywane na surowo mają niski indeks glikemiczny, przez co zalecane są osobom chorym na cukrzycę lub hipoglikemię, mają stosunkowo małą kaloryczność (1 średni owoc, to ok. 75 kcal),
  • mówi się, że to również naturalny odświeżacz oddechu, bowiem zawarte w jabłkach kwasy czyszczą zęby

owoce jagodowe m.in. jagody, jeżyny, truskawki, maliny, poziomki)

  • w swoim składzie mają polifenole, które działają przeciwzapalne i przeciwoksydacyjne
  • dodatkowo wpływają na polepszenie pamięci, tym samym chroniąc komórki przed pogarszaniem się ich stanu
  • wpływają również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
  • maliny i truskawki wpływają na skórę, zmniejszając pory, działają bakteriobójczo i hamują łojotok, polecane są osobą borykającym się z trądzikiem i słabą kondycją włosów
  • poziomki podnoszą odporność organizmu, ponieważ zawierają duże ilości witaminy C

owoce cytrusowe – cytryna, grejpfrut, pomarańcza

  • działają oczyszczająco na organizm, zawierają witaminę C oraz flawonoidy, które mają właściwości przeciwnowotworowe, są niskokaloryczne
  • świeżo wyciskane soki najlepiej przygotowywać blendując całe owoc, pomarańczowy miąższ ma znaczną część wartości odżywczych (są one zawarte w białych błonkach owoców)
  • poprawiają pracę układu krążenia i wzmacniają odporność organizmu
  • mają działanie alkalizujące, co pozwala na poprawę gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu, zwiększają przyswajanie żelaza

żurawina

  • nawilża skórę i reguluje jej pH
  • ma właściwości liftingujące i antybakteryjnie, wzmacniając przy tym odporność immunologiczną skóry

winogrona

  • zawierają przeciwutleniacze i są źródłem antyoksydantów
  • zapobiegają powstawaniu skrzepów, tym samym obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca, dodatkowo pomagają zapobiegać rozwojowi raka piersi, żołądka i okrężnicy

awokado

  • nieocenione źródło witaminy C i kwasu foliowego oraz tłuszczów nienasyconych

owoce suszone

  • w swoim składzie mają źródło błonnika likwidującego zaparcia, suszone morele są źródłem beta-karotenu, natomiast suszone śliwki mają mnóstwo przeciwutleniaczy

 

Jeśli dostrzegasz u siebie jakieś niepokojące objawy, umów się na wizytę
do naszego Lekarza Rodzinnego w Centrum Medycznym BetaMed
☎  32 420 29 00 .

 

 

https://polki.pl/zdrowie/choroby,1-lipca-miedzynarodowy-dzien-owocow,10405614,artykul.html

https://dieta.mp.pl/zasady/67297,czy-wszystkie-owoce-i-warzywa-sa-tak-samo-zdrowe

https://www.ofeminin.pl/fitness-i-zdrowie/zdrowe-odzywianie/najzdrowsze-owoce-na-swiecie-top-10/rmh8nj9

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/kiedy-najlepiej-jesc-owoce_43722.html