Insulinooporność uznawana jest za jedną z chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Szacuje się, że cierpi na nią już ok 40% Europejczyków. Wpływa na nią między innymi stres, siedzący tryb życia oraz spożywanie przetworzonej żywności. Insulinooporność sprzyja miażdżycy i przyrostowi masy ciała, a w efekcie może prowadzić do chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.
Insulina jest hormonem wytwarzanym przez trzustkę. Wspomaga ona przyswajanie glukozy, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. U zdrowego człowieka trzustka stale wytwarza ilość insuliny wystarczającą do przyswojenia odpowiedniej ilości glukozy z krwi. Głównym bodźcem do produkcji insuliny jest wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku.
Insulinooporność rozpoznajemy wtedy gdy tkanki zaczynają się uodparniać na insulinę. Dzieje się tak zwykle gdy zbyt często spożywamy dużą ilość węglowodanów prostych (ziemniaki, białe pieczywo, biały makaron, słodycze). Trzustka wytwarza duże ilości insuliny, ale tkanki nie reagują na nią tak jak zazwyczaj. W rezultacie komórki przyswajają zbyt małą ilość glukozy, organizm produkuje coraz więcej insuliny, a tkanki coraz bardziej się na nią uodparniają.
Istnieje wiele czynników ryzyka, które wpływają na rozwinięcie się insulinooporności w organizmie. Do najczęstszych z nich należą:
Insulinooporność daje niespecyficzne objawy, do najczęstszych z nich można zaliczyć:
W celu zdiagnozowania insulinooporności należy udać się do endokrynologa. Lekarz pierwszego kontaktu nie ma możliwości zlecenia wszystkich odpowiednich badań. Diagnozowanie insulinooporności nie jest łatwe i nie ma standardowego zestawu badań jakie należałoby wykonać u osób podejrzewających u siebie insulinooporność. Najczęstszymi badaniami wykonywanymi aby zdiagnozować insulinooporność są:
Aby zdiagnozować insulinooporność należy wyliczyć wskaźnik HOMA-IR. Prawidłowa wartość wskaźnika HOMA-IR to 1.0, ale insulinooporność rozpoznajemy dopiero, gdy wskaźnik HOMA-IR jest równy lub wyższy od 2,5.
Wskaźnik HOMA-IR można wyliczyć opierając się o następujący wzór:
HOMA-IR= [insulina na czczo mU/ml x glikemia na czczo (mmol/l)] : 22,5
W leczeniu insulinooporności stosowana jest metformina (Siofor, Formetic, Glucophage), ale niezwykle ważną rolę odgrywa leczenie niefarmakologiczne. Farmakologia pełni tutaj funkcję wspierającą, ale bez zmiany trybu życia przywrócenie organizmu do równowagi jest właściwie niemożliwe. Pacjenci ze zdiagnozowaną insulinoopornością powinni przede wszystkim zadbać o prawidłową masę ciała, zmienić tryb życia na bardziej aktywny, zrezygnować z używek oraz wprowadzić modyfikacje w diecie, bo to ona odgrywa kluczową rolę w wychodzeniu z insulinooporności.
Leczenie insulinooporności powinno się rozpocząć od zmiany trybu życia, czyli wprowadzenia codziennej aktywności fizycznej i zmiany nawyków żywieniowych.
Dieta osoby z insulinoopornością powinna opierać się na produktach z niskim indeksem glikemicznym i kierować się kilkoma ważnymi regułami:
Co to oznacza w praktyce?
Produkty, po które sięga pacjent z insulinoopornością powinny być jak najmniej przetworzone. Ważną kwestią jest czytanie składu produktów, które kupujemy. Wykluczamy z diety produkty, które mają w składzie syrop glukozowo-fruktozowy, olej palmowy i inne tłuszcze TRANS. Cukier zastępujemy ksylitolem.
Produkty zalecane w insulinooporności:
Produkty, których należy unikać w insulinooporności:
Mimo, że insulinooporność nie jest klasyfikowana jako choroba, nie należy jej bagatelizować, ponieważ zaniedbana będzie się pogłębiać, w efekcie prowadząc do:
Jeśli dostrzegasz u siebie jakieś niepokojące objawy, umów się na wizytę
do naszego Lekarza Endokrynologa w Centrum Medycznym BetaMed
32 420 29 00 .
https://dawidwozniakowski.pl/en/pl/zdrowie/insulinoopornosc/
https://www.allecco.pl/artykuly/czym-jest-insulinoopornosc-przyczyny-objawy-i-leczenie.html
https://www.medicover.pl/o-zdrowiu/insulinoopornosc-skad-sie-bierze-jak-ja-leczyc,3879,n,168
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analityczne | 1 year | Set by the GDPR Cookie Consent plugin to store the user consent for cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-reklama | 1 year | Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to store the user consent for cookies in the category "Advertising". |
CookieLawInfoConsent | 1 year | Records the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
_dc_gtm_UA-10373125-1 | 1 minute | No description |
_hjSession_689398 | 30 minutes | No description |
_hjSessionUser_689398 | 1 year | No description |
cookielawinfo-checkbox-inne | 1 year | No description |
cookielawinfo-checkbox-niezbedne | 1 year | No description |
cookielawinfo-checkbox-wydajnosc | 1 year | No description |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
_fbp | 3 months | This cookie is set by Facebook to display advertisements when either on Facebook or on a digital platform powered by Facebook advertising, after visiting the website. |
test_cookie | 15 minutes | The test_cookie is set by doubleclick.net and is used to determine if the user's browser supports cookies. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
_ga | 2 years | The _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors. |
_gat_UA-10373125-1 | 1 minute | A variation of the _gat cookie set by Google Analytics and Google Tag Manager to allow website owners to track visitor behaviour and measure site performance. The pattern element in the name contains the unique identity number of the account or website it relates to. |
_gid | 1 day | Installed by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously. |
_hjAbsoluteSessionInProgress | 30 minutes | Hotjar sets this cookie to detect the first pageview session of a user. This is a True/False flag set by the cookie. |
_hjFirstSeen | 30 minutes | Hotjar sets this cookie to identify a new user’s first session. It stores a true/false value, indicating whether it was the first time Hotjar saw this user. |
_hjIncludedInPageviewSample | 2 minutes | Hotjar sets this cookie to know whether a user is included in the data sampling defined by the site's pageview limit. |
_hjIncludedInSessionSample | 2 minutes | Hotjar sets this cookie to know whether a user is included in the data sampling defined by the site's daily session limit. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
pll_language | 1 year | The pll _language cookie is used by Polylang to remember the language selected by the user when returning to the website, and also to get the language information when not available in another way. |