Najważniejsze minerały w ludzkim organizmie

Jakie są najważniejsze minerały w ludzkim organizmie?
Witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a zdrowy organizm, to organizm w równowadze. Niedobór minerałów może prowadzić do wielu nieprzyjemnych konsekwencji. Jak dbać o prawidłowy poziom minerałów, za co odpowiadają poszczególne z nich i gdzie je znaleźć? Dowiecie się z tego artykułu.
Jeśli dostrzegasz u siebie jakieś niepokojące objawy, umów się na wizytę
do naszego Lekarza Rodzinnego w Centrum Medycznym BetaMed
32 420 29 00 .
Jakie są główne składniki mineralne w organizmie człowieka?
Możemy wyróżnić 10 głównych składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są to:
- wapń
- magnez
- fosfor
- potas
- sód
- żelazo
- fluor
- selen
- mangan
- miedź
Wapń
Za co odpowiada?
Zapobiega osteoporozie
- uczestniczy w krzepnięciu krwi
- przyczynia się do prawidłowej pracy układu nerwowego i mięśni
Niedobór wapnia może spowodować:
- krzywicę u dzieci
- osteoporozę u dorosłych (odwapnienie kości)
Źródła wapnia:
- produkty mleczne (mleko, sery, jogurty)
- orzechy i nasiona (wiórki kokosowe, orzechy brazylijskie, migdały, sezam, pestki dyni, chia)
- zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, seler naciowy)
- brokuły
- awokado
- dynia
- kalarepa
- jaja
Magnez
Za co odpowiada?
- prawidłowe skurcze mięśni
- kontroluje impulsy nerwowe
- kontroluje poziom cukru we krwi
- reguluje ciśnienie krwi
Niedobór magnezu może spowodować:
- zmęczenie
- osłabienie
- drętwienie lub mrowienie rąk i nóg
- skurcze mięśni
- nieprawidłowy rytm serca
Źródła magnezu:
- orzechy
- nasiona
- ziarna z pełnego przemiału
- rośliny strączkowe
- ciemnozielone warzywa
- łosoś
- banany
- ziemniaki
- płatki owsiane
- kasze
- kakao
Fosfor
Za co odpowiada?
- wzrost kości
- prawidłowe funkcje błony komórkowej
Należy pamiętać, że fosfor przyswaja się razem z witaminami z grupy B. Niedobór fosforu zdarza się bardzo rzadko i jest powiązany z zażywaniem niektórych leków. Na tyle poważny niedobór fosforu, aby dawał jakieś objawy zdarza się jedynie w przypadku skrajnego niedożywienia.
Fosfor znajdziemy w produktach takich jak:
- mięso
- drób
- ryby
- orzechy
- nasiona
- warzywa strączkowe (soja, groch, fasola, soczewica, ciecierzyca)
- kasza gryczana
- czosnek
- chrzan
- czarna porzeczka
- awokado
Potas
Za co odpowiada:
- utrzymanie prawidłowego rytmu serca
- prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- prawidłowe kurczenie się mięśni
- uczestniczy w gospodarce wodno elektrolitowej
Zarówno za wysoki poziom, jak i niedobory potasu są niebezpieczne dla naszego zdrowia i mogą powodować arytmię serca.
Źródła potasu:
- banany
- ziemniaki
- strączki
- mleko
- orzechy
- mięso
- kiełki zbóż
Poziom potasu może wymagać kontroli w przypadku chorób nerek. Zaleca się wtedy również dietę o niskiej zawartości potasu.
Sód
Za co odpowiada?
- regulacja ciśnienia krwi
Niedobór sodu
występuje niezwykle rzadko. Częstszym problemem jest zbyt wysoki poziom sodu w organizmie spowodowany przez zbyt dużą podaż tego minerału. Nadmiar sodu w organizmie może powodować podwyższenie ciśnienia krwi.
Sód występuje w:
- soli kuchennej
- owocach morza
Żelazo
Za co odpowiada?
- bierze udział w procesie oddychania
- tworzy krwinki czerwone w szpiku kostnym
- zwalcza bakterie i wirusy
- metabolizuje cholesterol
Niedobory żelaza mogą spowodować:
- niedokrwistość
- bladość
- zajady w kącikach ust
- szorstkość skóry
- łamliwość włosów i paznokci
- spadek koncentracji
- zaburzenia rytmu serca i pamięci
- anemia
- wypadanie włosów
Źródła żelaza:
- mięso
- żółtka jaj
- ryby
- wątroba
- ciemne pieczywo na zakwasie
- strączki
- natka pietruszki
- szpinak
- jarmuż
Fluor
Za co odpowiada?
- uczestniczy w prawidłowej budowie kości oraz zębów
- zwiększa remineralizację szkliwa
Selen
Za co odpowiada?
- warunkuje prawidłową odporność organizmu
- uczestniczy w metabolizmie hormonów tarczycy
Niedobór selenu może powodować:
- chorobę niedokrwienną serca
- procesy nowotworowe
- osłabienie
- zmęczenie
Źródła selenu:
- zbożowe produkty pełnoziarniste
- mięso i jego przetwory
- mleko
Mangan
Za co odpowiada?
- aktywator wielu enzymów
- buduje tkankę łączną
- reguluje metabolizm kostny
- wspiera pracę tarczycy
Jego niedobory mogą powodować:
- niekorzystny wpływ na wytwarzanie kwasu hialuronowego
- niekorzystny wpływ na stężenie wapnia we krwi
- zmniejszoną tolerancję na glukozę
- bóle kostno-stawowe
- spadek masy ciała
- deformację kości
Mangan znajdziemy w:
- kaszy gryczanej
- orzechach
- pełnoziarnistych produktach zbożowych
- roślinach strączkowych
- czerwonym mięsie
- ciemnej czekoladzie, kakao
- morelach, ananasie
Miedź
Za co odpowiada?
- prawidłowa synteza hemoglobiny
- keratynizacja włosów
- metabolizm cholesterolu
Niedobór objawia się:
- pękaniem naczyń krwionośnych
- niedokrwistością
- zwiększoną łamliwością kości
- brakiem pigmentacji skóry
- dysfunkcjami serca
Miedź znajdziemy w następujących produktach spożywczych:
- produkty zbożowe
- ziemniaki
- mięso
- wędliny
Należy pamiętać, że produkty spożywcze, które korzystnie wpływają na nasz organizm, powinny być jak najmniej przetworzone. Zbilansowana dieta bogata w warzywa, owoce, strączki i kasze dostarczy naszemu organizmowi wystarczającej ilości witamin i minerałów. Warto pamiętać, że jakość wybieranych przez nas produktów spożywczych ma ogromne znaczenie. Szczególnie ważne jest, aby zwracać uwagę na pochodzenie i skład produktów zwierzęcych. Nie tylko w mięsie, ale również w produktach mlecznych często znajduje się spora dawka hormonów i antybiotyków podawanych zwierzętom, a nadmierna ilość ich spożywania może prowadzić do licznych chorób (np. niedoczynności tarczycy). Dlatego warto wybierać dobrą gatunkowo żywność i oleje roślinne.
Dzienne zapotrzebowanie na minerały
- wapń – 800 -1000 mg (np. ok 100g dobrego gatunkowo żółtego sera)
- magnez – 350-400 mg (np. garść orzechów laskowych i migdałów)
- fosfor – 700 mg (np. garść orzechów + jogurt)
- potas – 2000 mg ( np. 100g soi)
- żelazo – 14 mg ( np. 100g soi, lub 100g wątroby)
- selen – 55 μg (ok. 3 szt. orzechów brazylijskich)
- mangan – 2 mg ( ok. 100g kaszy)
- miedź – 1 mg ( np. 100 g orzeszków ziemnych)
- fluor – 3,5 mg (np. 2 kromki chleba pełnoziarnistego z serem cheddar)
- sód – nie więcej niż 5 g (1 łyżeczka soli)
Mikroelementy wchłaniają się przez przewód pokarmowy. Warto raz do roku sprawdzić poziom mikroelementów w organizmie, aby ocenić, czy ich poziom w naszym organizmie jest odpowiedni, czy konieczne są suplementy diety lub suplementacja witamin, czy wystarczy jedynie zmodyfikować dietę.
Jeśli dostrzegasz u siebie jakieś niepokojące objawy, umów się na wizytę
do naszego Lekarza Rodzinnego w Centrum Medycznym BetaMed
32 420 29 00 .
https://www.littlehungrylady.pl/2017/03/niezbedne-mineraly.html/
https://www.zaufane-apteki.pl/blog/witaminy-i-mineraly-jaki-maja-wplyw-249.html
https://www.naturoterapiawpraktyce.pl/artykul/mineraly-skladniki-niezbedne-do-zycia
https://www.oleofarm24.pl/Witaminy-i-mineraly-blog-pol-1467284494.html