Najważniejsze minerały w ludzkim organizmie

Jakie są najważniejsze minerały w ludzkim organizmie?

Witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a zdrowy organizm, to organizm w równowadze. Niedobór minerałów może prowadzić do wielu nieprzyjemnych konsekwencji. Jak dbać o prawidłowy poziom minerałów, za co odpowiadają poszczególne z nich i gdzie je znaleźć? Dowiecie się z tego artykułu.

Jeśli dostrzegasz u siebie jakieś niepokojące objawy, umów się na wizytę
do naszego Lekarza Rodzinnego w Centrum Medycznym BetaMed
☎  32 420 29 00 .

 

Jakie są główne składniki mineralne w organizmie człowieka? 

Możemy wyróżnić 10 głównych składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są to:

  • wapń
  • magnez
  • fosfor
  • potas
  • sód
  • żelazo
  • fluor
  • selen
  • mangan
  • miedź

 

Wapń

Za co odpowiada?

Zapobiega osteoporozie

  • uczestniczy w krzepnięciu krwi
  • przyczynia się do prawidłowej pracy układu nerwowego i mięśni

Niedobór wapnia może spowodować:

  • krzywicę u dzieci
  • osteoporozę u dorosłych (odwapnienie kości)

Źródła wapnia:

  • produkty mleczne (mleko, sery, jogurty)
  • orzechy i nasiona (wiórki kokosowe, orzechy brazylijskie, migdały, sezam, pestki dyni, chia)
  • zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, seler naciowy)
  • brokuły
  • awokado
  • dynia
  • kalarepa
  • jaja

 

Magnez

Za co odpowiada?

  • prawidłowe skurcze mięśni
  • kontroluje impulsy nerwowe
  • kontroluje poziom cukru we krwi
  • reguluje ciśnienie krwi

Niedobór magnezu może spowodować:

  • zmęczenie
  • osłabienie
  • drętwienie lub mrowienie rąk i nóg
  • skurcze mięśni
  • nieprawidłowy rytm serca

Źródła magnezu:

  • orzechy
  • nasiona
  • ziarna z pełnego przemiału
  • rośliny strączkowe
  • ciemnozielone warzywa
  • łosoś
  • banany
  • ziemniaki
  • płatki owsiane
  • kasze
  • kakao

 

Fosfor

Za co odpowiada?

  • wzrost kości
  • prawidłowe funkcje błony komórkowej

Należy pamiętać, że fosfor przyswaja się razem z witaminami z grupy B. Niedobór fosforu zdarza się bardzo rzadko i jest powiązany z zażywaniem niektórych leków. Na tyle poważny niedobór fosforu, aby dawał jakieś objawy zdarza się jedynie w przypadku skrajnego niedożywienia.

Fosfor znajdziemy w produktach takich jak:

  • mięso
  • drób
  • ryby
  • orzechy
  • nasiona
  • warzywa strączkowe (soja, groch, fasola, soczewica, ciecierzyca)
  • kasza gryczana
  • czosnek
  • chrzan
  • czarna porzeczka
  • awokado

 

Potas

Za co odpowiada:

  • utrzymanie prawidłowego rytmu serca
  • prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • prawidłowe kurczenie się mięśni
  • uczestniczy w gospodarce wodno elektrolitowej

Zarówno za wysoki poziom, jak i niedobory potasu są niebezpieczne dla naszego zdrowia i mogą powodować arytmię serca.

Źródła potasu:

  • banany
  • ziemniaki
  • strączki
  • mleko
  • orzechy
  • mięso
  • kiełki zbóż

Poziom potasu może wymagać kontroli w przypadku chorób nerek. Zaleca się wtedy również dietę o niskiej zawartości potasu.

 

Sód

Za co odpowiada?

  • regulacja ciśnienia krwi

Niedobór sodu

występuje niezwykle rzadko. Częstszym problemem jest zbyt wysoki poziom sodu w organizmie spowodowany przez zbyt dużą podaż tego minerału. Nadmiar sodu w organizmie może powodować podwyższenie ciśnienia krwi.

Sód występuje w:

  • soli kuchennej
  • owocach morza

 

Żelazo

Za co odpowiada?

  • bierze udział w procesie oddychania
  • tworzy krwinki czerwone w szpiku kostnym
  • zwalcza bakterie i wirusy
  • metabolizuje cholesterol

Niedobory żelaza mogą spowodować:

  • niedokrwistość
  • bladość
  • zajady w kącikach ust
  • szorstkość skóry
  • łamliwość włosów i paznokci
  • spadek koncentracji
  • zaburzenia rytmu serca i pamięci
  • anemia
  • wypadanie włosów

Źródła żelaza:

  • mięso
  • żółtka jaj
  • ryby
  • wątroba
  • ciemne pieczywo na zakwasie
  • strączki
  • natka pietruszki
  • szpinak
  • jarmuż

 

Fluor

Za co odpowiada?

  • uczestniczy w prawidłowej budowie kości oraz zębów
  • zwiększa remineralizację szkliwa

 

Selen

Za co odpowiada?

  • warunkuje prawidłową odporność organizmu
  • uczestniczy w metabolizmie hormonów tarczycy

Niedobór selenu może powodować:

  • chorobę niedokrwienną serca
  • procesy nowotworowe
  • osłabienie
  • zmęczenie

Źródła selenu:

  • zbożowe produkty pełnoziarniste
  • mięso i jego przetwory
  • mleko

 

Mangan

Za co odpowiada?

  • aktywator wielu enzymów
  • buduje tkankę łączną
  • reguluje metabolizm kostny
  • wspiera pracę tarczycy

Jego niedobory mogą powodować:

  • niekorzystny wpływ na wytwarzanie kwasu hialuronowego
  • niekorzystny wpływ na stężenie wapnia we krwi
  • zmniejszoną tolerancję na glukozę
  • bóle kostno-stawowe
  • spadek masy ciała
  • deformację kości

Mangan znajdziemy w:

  • kaszy gryczanej
  • orzechach
  • pełnoziarnistych produktach zbożowych
  • roślinach strączkowych
  • czerwonym mięsie
  • ciemnej czekoladzie, kakao
  • morelach, ananasie

 

Miedź

Za co odpowiada?

  • prawidłowa synteza hemoglobiny
  • keratynizacja włosów
  • metabolizm cholesterolu

Niedobór objawia się:

  • pękaniem naczyń krwionośnych
  • niedokrwistością
  • zwiększoną łamliwością kości
  • brakiem pigmentacji skóry
  • dysfunkcjami serca

Miedź znajdziemy w następujących produktach spożywczych:

  • produkty zbożowe
  • ziemniaki
  • mięso
  • wędliny

Należy pamiętać, że produkty spożywcze, które korzystnie wpływają na nasz organizm, powinny być jak najmniej przetworzone. Zbilansowana dieta bogata w warzywa, owoce, strączki i kasze dostarczy naszemu organizmowi wystarczającej ilości witamin i minerałów. Warto pamiętać, że jakość wybieranych przez nas produktów spożywczych ma ogromne znaczenie. Szczególnie ważne jest, aby zwracać uwagę na pochodzenie i skład produktów zwierzęcych. Nie tylko w mięsie, ale również w produktach mlecznych często znajduje się spora dawka hormonów i antybiotyków podawanych zwierzętom, a nadmierna ilość ich spożywania może prowadzić do licznych chorób (np. niedoczynności tarczycy). Dlatego warto wybierać dobrą gatunkowo żywność i oleje roślinne.

 

Dzienne zapotrzebowanie na minerały

  • wapń – 800 -1000 mg (np. ok 100g dobrego gatunkowo żółtego sera)
  • magnez – 350-400 mg (np. garść orzechów laskowych i migdałów)
  • fosfor – 700 mg (np. garść orzechów + jogurt)
  • potas – 2000 mg ( np. 100g soi)
  • żelazo – 14 mg ( np. 100g soi, lub 100g wątroby)
  • selen – 55 μg (ok. 3 szt. orzechów brazylijskich)
  • mangan – 2 mg ( ok. 100g kaszy)
  • miedź – 1 mg ( np. 100 g orzeszków ziemnych)
  • fluor – 3,5 mg (np. 2 kromki chleba pełnoziarnistego z serem cheddar)
  • sód – nie więcej niż 5 g (1 łyżeczka soli)

Mikroelementy wchłaniają się przez przewód pokarmowy. Warto raz do roku sprawdzić poziom mikroelementów w organizmie, aby ocenić, czy ich poziom w naszym organizmie jest odpowiedni, czy konieczne są suplementy diety lub suplementacja witamin, czy wystarczy jedynie zmodyfikować dietę.

 

 

 

Jeśli dostrzegasz u siebie jakieś niepokojące objawy, umów się na wizytę
do naszego Lekarza Rodzinnego w Centrum Medycznym BetaMed
☎  32 420 29 00 .

 

 

 

https://www.littlehungrylady.pl/2017/03/niezbedne-mineraly.html/

https://www.zaufane-apteki.pl/blog/witaminy-i-mineraly-jaki-maja-wplyw-249.html

https://www.naturoterapiawpraktyce.pl/artykul/mineraly-skladniki-niezbedne-do-zycia

https://www.oleofarm24.pl/Witaminy-i-mineraly-blog-pol-1467284494.html