Międzynarodowy Dzień Herbaty

W Międzynarodowy Dzień Herbaty, warto przyjrzeć się właściwościom różnych herbat.

Należy pamiętać, że zarówno herbata zielona, czarna bądź czerwona są odmianami pochodzącymi z tej samej rośliny, jaką jest herbata chińska. Różnica we właściwościach, smaku bądź kolorze tych herbat, wynikają z różnej pory w której zebrano jej liście oraz jakim procesom zostały one poddane.

Najbardziej popularna herbata na świecie to herbata czarna, która stanowi ponad 75 proc. produkcji, zielona stanowi ok. 20%., czerwona ok. 5%., a biała ok. 2%. Herbaty mają wiele właściwości prozdrowotnych, które mogę wspierać nas w walce z niejedną dolegliwością czy nawet chorobą. Jednak należy pamiętać, że aby herbata nie straciła swoich wartości, należy parzyć ją odpowiednio długo i w określonej, odpowiedniej temperaturze.

 

Herbata czarna to najpopularniejsza z herbat, która nie posiada w swoim składzie cukrów, tłuszczy oraz błonnika, natomiast posiada sód, potas, magnez, wapń. Skład jednak jest uzależniony od gatunku herbaty i sposobu w jaki jest przyrządzana. Ze względu na skład czarnej herbaty, który powoduje utrudnione wchłanianie białka oraz innych pierwiastków, należy ograniczać jej stosowanie. Szczególnie powinny uważać osoby starsze, które wedle zaleceń – nie powinny pić czarnej herbaty godzinę przed i po posiłku.

Najważniejsze przy parzeniu czarnej herbaty, aby zachować jej aromat i smak, jest temperatura parzenia. Należy pamiętać aby herbatę czarną zalewać wrzątkiem w temperaturze blisko 100 stopni. Czarna herbata powinna być parzona 2-3 min aby dodawała nam energii, natomiast jeśli wydłużymy czas jej parzenia do 5 min będzie działać uspakajająco. W związku z tym, nie należy wypijać mocnej czarnej herbaty tuż przed snem, gdyż może to spowodować problemy z zasypianiem.

 

Właściwości czarnej herbaty

  • zwiększa koncentrację
  • obniża ciśnienie krwi
  • zmniejsza ryzyko zakrzepów
  • pobudza nasz organizm
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • przyspiesza pracę żołądka
  • zapobiega paradontozie
  • uspakaja – zmniejsza stres
  • przyspiesza porost włosów
  • stosowana zewnętrznie zmniejsza opuchliznę oraz zaczerwienienie oczu, ponadto wspomaga walkę z trądzikiem, zwalcza łupież i pomaga przy oparzeniach słonecznych

 

Przeciwwskazania

  • choroba wrzodowa
  • anemia
  • choroby układu krążenia

 

Herbata biała, nazywana jest królową bądź cesarzową wśród herbat ze względu na delikatność oraz swoją cenę. Jest to jedna z droższych herbat, ze względu na sposób jej zbiorów i fakt, że jest najmniej przetworzona. Jest bardzo wartościowa, a jej regularne picie wzmacnia kości i wspomaga leczenie wielu schorzeń. Chroni także organizm przed gromadzeniem się zbędnej tkanki tłuszczowej i przyspiesza jej spalanie. Jak w każdej herbacie, tak i tu, bardzo istotny jest proces jej parzenia, gdyż ma to wpływ na jej właściwości zdrowotne. Biała herbata powinna być parzona przez 2-5 min w temperaturze 80-90 stopni. Herbata biała ma podobne właściwości do herbaty zielonej jednak znacznie mocniejsze. Należy pamiętać, żeby pić ją bez żadnych dodatków, ponieważ te mogą wpływać na obniżenie jej wartości prozdrowotnych.

Nie zaleca się spożywania więcej niż 5 filiżanek herbaty dziennie ze względu na to, że zbyt częste picie naparu z białej herbaty bądź picie zbyt mocnych herbat, może spowodować podrażnienie błony śluzowej oraz spowodować problemy z prawidłowych wchłanianiem się żelaza.

 

Właściwości białej herbaty

  • wzmacnia koncentrację
  • zapobiega rozwojowi nowotworów
  • opóźnia proces starzenia się skóry
  • wzmacnia odporność organizmu
  • poprawia nastrój
  • wzmacnia kości i stawy
  • przeciwdziała próchnicy
  • reguluje ciśnienie krwi
  • zapobiega rozwojowi miażdżycy, zawału serca oraz udarowi mózgu
  • działa pobudzająco i orzeźwiająco
  • wspomaga prawidłową pracę jelit
  • ma działanie uspakajające
  • wspomaga odchudzanie
  • zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego
  • stosowana zewnętrznie wspomaga leczenie oczu

 

Herbata zielona ma charakterystyczny smak i aromat. Jest w zielonym kolorze i występuje w wielu odmianach, przez co różni się smakiem i zapachem.

Ten rodzaj herbaty ma wiele bardzo cennych dla naszego organizmu składników takich jak: witaminy C,B,K, E, aminokwasy, cynk, potas, wapń, miedź, a ponadto polifenole i katechiny. Dzięki temu bogatemu składowi przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a także dodaje energii i chroni nasze stawy. Zielona herbata ma także działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga oczyszczać organizm z nagromadzonych toksyn.

Zielona herbata powinna być parzona w temperaturze 70-80 stopni. Dla ułatwienia dodamy, że od zagotowania się wody należy odczekać ok 7-8 min. Herbata zielona ma różne właściwości w zależności od czasu jej parzenia. Pobudzający efekt uzyskamy jeśli będziemy parzyć herbatę 2-3 min, natomiast uspakajający jeśli parzenie potrwa 4-6 min. W obu przypadkach należy pamiętać, że po zaparzeniu herbaty, należy oddzielić liście od naparu.

 

Właściwości zielonej herbaty

  • działanie przeciwbakteryjne
  • wspomaga leczenie nadciśnienia
  • przeciwdziała cellulitowi
  • działanie przeciwwirusowe
  • poprawia wygląd skóry
  • oczyszcza organizm
  • pomaga przeciwdziałać paradontozie
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy
  • obniża poziom cholesterolu
  • zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu
  • chroni zęby przed próchnicą
  • działa uspakajająco – zmniejsza stres
  • działa przeciwwrzodowo
  • wspomaga odchudzanie
  • wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową
  • stosowana zewnętrznie – wspomaga leczenie oczu przy zapaleniu spojówek

 

Przeciwwskazania

  • podeszły wiek
  • ciąża
  • karmienie piersią
  • dzieci do 10 r.ż.
  • jaskra
  • choroby serca
  • nadciśnienie tętnicze
  • osteoporoza

 

Czerwona herbata jest jedną z najbardziej aromatycznych herbat o specyficznym smaku oraz zapachu. Zawiera związki mineralne i mikroelementy, białko, mangan, kofeinę i polifenole, wapń oraz fluor i olejki eteryczne. Czerwona herbata działa moczopędnie, dzięki czemu pomaga pozbyć się nadmiaru wody w organizmie. Najlepsze działanie odchudzające uzyskamy pijąc tę herbatę pół godziny po posiłku. Czerwoną herbatę należy zaparzać 2 do 5 min. Po tym czasie natomiast należy oddzielić liście od naparu ze względu na utleniania się ich co powoduje wydzielanie się szkodliwych dla naszego organizmu składników.

 

Właściwości czerwonej herbaty

  • działanie odchudzające
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • chroni przed próchnicą
  • przyspiesza metabolizm
  • reguluje stężenie glukozy we krwi
  • oczyszcza organizm
  • wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej
  • wzmacnia pamięć i koncentrację
  • poprawia nastrój
  • chroni nasze oczy przed jaskrą
  • wspomaga leczenie chorób infekcyjnych

 

Przeciwwskazania

  • ciąża
  • karmienie piersią
  • zespół jelita drażliwego
  • osteoporoza
  • nadciśnienie
  • choroba wrzodowa

 

Jeśli dostrzegasz u siebie bądź u swoich bliskich jakieś dolegliwości,  zastanawiasz się czy herbata, którą pijesz może Ci zaszkodzić?
Umów się na wizytę do naszego Lekarza Rodzinnego  w Centrum Medycznym BetaMed.
☎  32/ pokaż numer lub 519 pokaż numer.

 

Źródła:

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-herbata-jakie-sa-jej-zdrowotne-wlasciwosci

https://www.medonet.pl/zdrowie,czerwona-herbata—wlasciwosci-i-opinie,artykul,1726096.html

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/odchudzanie/czerwona-herbata-wlasciwosci-ochudzajace-i-lecznicze-aa-BQNt-jXEr-zNpK.html

https://www.medonet.pl/zdrowie,czerwona-herbata—wlasciwosci-i-opinie,artykul,1726096.html

https://www.medonet.pl/zdrowie,zielona-herbata—wlasciwosci–przeciwwskazania–zastosowanie,artykul,1728977.html

https://www.medonet.pl/zdrowie,biala-herbata—wlasciwosci–zastosowanie–sposob-parzenia,artykul,1730446.html

https://stylzycia.radiozet.pl/Dom/Domowe-sposoby/Czarna-herbata-wlasciwosci-dzialanie-skutki-uboczne-11443