Zapalenie dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego to choroby, które mogą wywoływać poważne dolegliwości bólowe oraz wpływać na jakość życia pacjenta. Jednym z kluczowych czynników wpływających na przebieg choroby oraz proces leczenia jest odpowiednia dieta. W poradniku dowiesz się jaką dietę przy niej zastosować.
Jeśli masz problemy z drogami żółciowymi i pęcherzykiem żółciowym,
umów się z naszym Gastrologiem w Centrum Medycznym BetaMed
☎ 32 420 29 00 .
Najczęstszą chorobą dróg żółciowych jest kamica. Mniej spotykane są choroby dróg żółciowych, czyli torbiele dróg żółciowych, polipy pęcherzyka żółciowego i nowotwory złośliwe dróg żółciowych. Zapalenie dróg żółciowych oraz ich uszkodzenia są najczęściej następstwem kamicy żółciowej i zabiegów przeprowadzanych na pęcherzyku i drogach żółciowych. Oto choroby dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego:
Dieta przy problemach z drogami żółciowymi i chorobami pęcherzyka żółciowego to przede wszystkim dieta lekkostrawna. Dieta stosowana w tego typu zapaleniach i chorobach to dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego. Wyróżniamy trzy stany chorobowe, w których stosuje się pewne modyfikacje diety:
Rolą takiej diety lekkostrawnej jest zmniejszenie aktywności wydzielniczej z dróg żółciowych, czyli choćby pęcherzyka żółciowego. Dodatkowo chodzi też o złagodzenie objawów związanych z dysfunkcją oraz wspomaganie leczenia farmakologicznego.
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego zawiera białko w normie fizjologicznej ok. 1g/kg masy ciała oraz ogranicza tłuszcz do 40-50 gramów dziennie. Niestety, ograniczenie tłuszczu jest konieczne z powodu jego upośledzonego trawienia i wchłaniania, a ilość zalecana obejmuje zarówno tłuszcz w produktach, jak i dodawany do dań. W takiej diecie powinniśmy sprawdzać ilość tłuszczu w diecie, jak i jakość produktów.
Dieta powinna dawać też odpowiednie zapotrzebowanie organizmu na energię, aby utrzymać należną masę ciała. Tłuszcze pokrywają zapotrzebowanie energetyczne do 20%, białko 12-18%, a pozostałą dobową ilość energii muszą zapewniać węglowodany. Zmniejszona ilość tłuszczu w diecie powoduje mniejsze dostarczenie ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
W diecie musimy zwiększyć też roślinne źródła beta-karotenu, czyli dbać o marchew, dynię, pomidory, cukinię, nać pietruszki i koper, by pojawiły się one w naszych posiłkach. Musimy także przy tej diecie spożywać witaminę C. Warto rozważyć przyjmowanie tej witaminy, ponieważ w diecie przy chorobach pęcherzyka żółciowego zalecane są owoce i warzywa (źródło witaminy C) gotowane. W takiej diecie należy wyeliminować produkty, które powodują silne skurcze pęcherzyka żółciowego, czyli żółtko jaj, tłuste mięsa i potrawy smażone.
Na pewno z diety łatwostrawnej musimy wykluczyć produkty ciężkostrawne, długo zalegające w żołądku, wzdymające, ostro przyprawione, ale i również produkty zbożowe gruboziarniste ze względu na dużą ilość błonnika. Jednakże nie oznacza to, że musimy wykluczyć wszystkie produkty zbożowe. Żywność typu fast food nie wchodzi w grę przy diecie lekkostrawnej. Słone przekąski tak samo.
Wskazane w diecie są drobne kasze i produkty białej mąki. Co nie sprzyja kamicy żółciowej? Na pewno spożywanie nadmiaru cukru, słodyczy, czekolady i miodu. Dania powinny być świeżo przyrządzane.
W diecie należy unikać dań gotowych i długo przechowywanych. Jak więc należy gotować? Zaleca się gotowanie na parze, duszenie, pieczenie w folii, pergaminie, na ruszcie lub opiekaczu. Nie można smażyć i piec produktów na tłuszczu.
Zupy w diecie lekkostrawnej powinny być ważone na wywarach warzywnych. Zupy i sosy można zagęszczać z mąki i mleka. Dozwolony tłuszcz należy dodawać w postaci surowej do gotowych potraw.
Jeśli chodzi o owoce, to musimy je gotować i rozdrabniać oraz spożywać w postaci soków i przecierów. To samo dotyczy warzyw. Z warzyw musimy wykluczyć szczaw, szpinak, a z owoców rabarbar, ponieważ mają wysoką zawartość kwasu szczawiowego.
Posiłki powinny być małe i nie mogą być podawane prosto z lodówki. Zalecanych jest od 4 do 5 posiłków w ciągu dnia o stałych porach.
PIECZYWO
DODATKI DO PIECZYWA
NAPOJE
ZUPY I DODATKI DO ZUP
MIĘSO, RYBY, DRÓB
POTRAWY PÓŁMIĘSNE I BEZMIĘSNE
TŁUSZCZ
WARZYWA I OWOCE
DESERY
PRZYPRAWY
Jeśli masz problemy z drogami żółciowymi i pęcherzykiem żółciowym,
umów się z naszym Gastrologiem w Centrum Medycznym BetaMed
☎ 32 420 29 00 .
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analityczne | 1 year | Set by the GDPR Cookie Consent plugin to store the user consent for cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-reklama | 1 year | Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to store the user consent for cookies in the category "Advertising". |
CookieLawInfoConsent | 1 year | Records the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
_dc_gtm_UA-10373125-1 | 1 minute | No description |
_hjSession_689398 | 30 minutes | No description |
_hjSessionUser_689398 | 1 year | No description |
cookielawinfo-checkbox-inne | 1 year | No description |
cookielawinfo-checkbox-niezbedne | 1 year | No description |
cookielawinfo-checkbox-wydajnosc | 1 year | No description |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
_fbp | 3 months | This cookie is set by Facebook to display advertisements when either on Facebook or on a digital platform powered by Facebook advertising, after visiting the website. |
test_cookie | 15 minutes | The test_cookie is set by doubleclick.net and is used to determine if the user's browser supports cookies. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
_ga | 2 years | The _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors. |
_gat_UA-10373125-1 | 1 minute | A variation of the _gat cookie set by Google Analytics and Google Tag Manager to allow website owners to track visitor behaviour and measure site performance. The pattern element in the name contains the unique identity number of the account or website it relates to. |
_gid | 1 day | Installed by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously. |
_hjAbsoluteSessionInProgress | 30 minutes | Hotjar sets this cookie to detect the first pageview session of a user. This is a True/False flag set by the cookie. |
_hjFirstSeen | 30 minutes | Hotjar sets this cookie to identify a new user’s first session. It stores a true/false value, indicating whether it was the first time Hotjar saw this user. |
_hjIncludedInPageviewSample | 2 minutes | Hotjar sets this cookie to know whether a user is included in the data sampling defined by the site's pageview limit. |
_hjIncludedInSessionSample | 2 minutes | Hotjar sets this cookie to know whether a user is included in the data sampling defined by the site's daily session limit. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
pll_language | 1 year | The pll _language cookie is used by Polylang to remember the language selected by the user when returning to the website, and also to get the language information when not available in another way. |