Indeks glikemiczny – co to takiego?

IG — co to takiego? Indeks glikemiczny nazywamy wskaźnikiem, którego zadaniem jest informowanie nas o tym, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu (w ciągu 120 minut) wzrasta poziom glukozy we krwi. Jest to temat istotny i w kontekście osoby chorującej na cukrzycę, jak i osoby stosującej dietę np. odchudzającą. Punktem odniesienia do obliczania IG jest glukoza całkowicie wchłaniana w jelicie, której indeks glikemiczny wynosi 100. Im wyższa jest wartość indeksu glikemicznego danych produktów, tym wyższy będzie poziom glukozy we krwi po ich zjedzeniu. Warto zwrócić uwagę na fakt, że węglowodany o takiej samej zawartości cukru mogą mieć różny wpływ na glikemię, czyli poziom cukru we krwi.
Jeśli dostrzegasz u siebie jakieś niepokojące objawy, umów się na wizytę
do naszego Lekarza Rodzinnego w Centrum Medycznym BetaMed
32 420 29 00 .
Z czego wynika jego wartość? Które produkty posiadają niski, a które wysoki indeks glikemiczny? Odpowiedzi na poniższe pytania znajdziecie poniżej.
Dlaczego potrzebujemy cukru?
- cukry, to podstawowe źródło energii, która produkowana jest w procesie spalania glukozy, bez której nie mogą funkcjonować tkanki
- cukry powinny zaspokajać około 55-65% dziennego zapotrzebowania na energię a większą część z nich powinny stanowić węglowodany złożone (występujące w zbożach, brązowym ryżu, ziemniakach, fasoli)
- węglowodany wchłaniane są do krwi w postaci glukozy, na jej poziom trzustka reaguje wyrzutem insuliny i przenosi ją z krwioobiegu do tkanek
- jeżeli wzrost poziomu glukozy jest szybki, insulina wydziela się w bardzo dużej ilości, co skutkuje szybkim uporaniem się z cukrem; Niemniej przy takim tempie wchłaniania poziom cukru może gwałtownie spadać, co w konsekwencji będzie powodowało uczucie głodu i chęć sięgnięcia po kolejną dawkę cukru
- z kolei duży skok stężenia glukozy we krwi, tym samym silny wyrzut insuliny przez trzustkę powoduje nadmierne obciążenie w organizmie. W konsekwencji prowadzić może to do przyrostu wagi spowodowanego magazynowaniem glukozy w postaci tłuszczu
Indeks glikemiczny na co dzień:
- produkty spożywcze podzielone są na 3 grupy produktów o indeksie glikemicznym (niskim: poniżej 55%, średnim: 55-69%, wysokim: od 70%); IG żywności uzależniony jest od wielu czynników, np. od sposobu przyrządzenia, dojrzałości owoców, warzyw, ilości skrobi zawartej w danym produkcie, rodzaju produktu, jego ilości czy dodatkowych składników zawartych w całym posiłku
- wysoki IG sprawia, że wchłonięte podczas trawienia węglowodany powodują gwałtowny wzrost cukru we krwi
- niski IG nie wywołuje żadnej lub wywołuje niewielką glikemię
- przede wszystkim należy zapamiętać, że indeks glikemiczny określa, które produkty są wskazane dla diabetyków lub których należy unikać, ze względu na znikomy lub znaczny wpływ na poziom glikemii
- zasada jest tak, że im wyższy jest IG, tym poziom glukozy po spożyciu produktów o wysokim IG znacznie wzrośnie. Z kolei produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym zapobiegają otyłości i wspomagają odchudzanie
- branie pod uwagę IG w diecie odchudzającej może mieć wpływ na osiągnięcie lepszych efektów. W przeciwieństwie do kalorii IG znacząco różni się w produktach o podobnej wartości energetycznej (np. pieczywo pełnoziarniste ma zdecydowanie mniejszy IG, niż pszenne, białe pieczywo)
- zdrowa dieta powinna zawierać jak najwięcej produktów o niskim indeksie glikemicznym. Przewaga produktów o wysokim IG w diecie może powodować nadmierne odkładanie się tkanki tłuszczowej. W konsekwencji może być to groźne dla zdrowia zwłaszcza osób cierpiących na choroby układu krążenia
- do produktów posiadających niski IG należą m.in. pełnoziarniste pieczywo, makarony czy większość surowych warzyw i owoców. Z kolei wysoki IG posiadają głównie owoce, słodzone napoje, biały ryż, produkty z mąki pszennej
- dieta oparta na produktach o niskim IG jest istotna zwłaszcza w kontekście osób chorych na cukrzycę. Należy jednakże dodatkowo zwracać szczególną uwagę na regularność spożywania posiłków
Indeks glikemiczny w podstawowych produktach:
- produkty o małym indeksie glikemicznym, to np. zielone warzywa, pomidory, surowa marchew, żytni, pełnoziarnisty chleb- spowalniają wchłanianie glukozy i powodują rozłożone w czasie łagodne zwiększanie glikemii i insulinemii po posiłkowej
- produkty typu masło, olej posiadają IG 0
- jeżeli chodzi o produkty nabiałowe zazwyczaj IG mieści się w zakresie 30-70
- wysoki IG zawierają przekąski takie, jak np. chipsy (90), frytki (75), żelki (78), z kolei niski np. orzechy (15)
- szczegółowe zestawienie wielkości IG w poszczególnych produktach określają ogólnodostępne tabele
Jeśli dostrzegasz u siebie jakieś niepokojące objawy, umów się na wizytę
do naszego Lekarza Rodzinnego w Centrum Medycznym BetaMed
32 420 29 00 .