Warzywa wartościowe jesienią

kolorowe warzywa

Sezonowość warzyw i owoców, to bardzo ważna kwestia, zdecydowanie powinniśmy swoją dietę dostosować trochę do natury i uwzględniać w niej to, co dana pora roku oferuje nam najbardziej wartościowego. Jedząc to, co aktualnie rośnie dostarczamy swojemu organizmowi najlepszych witamin, tym samym dostosowujemy się do rytmu przyrody a przede wszystkim spożywamy warzywa świeże- zdecydowanie bardziej zdrowsze, niż mrożone. Sprawdź, które warzywa są wartościowe jesienią.

 

Jeśli dostrzegasz u siebie jakieś niepokojące objawy, umów się na wizytę
do naszego Lekarza Rodzinnego w Centrum Medycznym BetaMed
☎  32 420 29 00 .

 

Jakie zatem warzywa są najzdrowsze i najlepsze, gdy nastaje jesień? Poniżej kilka wskazówek, co jeść i dlaczego.

Kalafior

  • jedno z bardziej wartościowych warzyw ze względu na bogaty skład chemiczny i walory smakowe, zawiera m.in. sód, potas, cynk, fosfor i szereg witamin (np. K, B1, B2, C); może być spożywany na surowo, jak i duszony, pieczony czy gotowany
  • ma działanie przeciwnowotworowe, pomaga w walce z wrzodami i reumatyzmem
  • można jeść go zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu

Marchew

  • niskokaloryczna, zawiera wiele witamin i składników mineralnych, zwłaszcza karotenoidów oraz alfa i beta-karoten
  • zawarta w niej luteina wpływa na regenerację plamki ocznej i zapobiega rozwojowi chorób oczu
  • jest silnym antyoksydantem, zapobiega również chorobom serca i nowotworom
  • nadaje się do spożycia zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej; doskonale sprawdzi się również, jako składnik soków

Dynia

  • bardzo zdrowa i niskokaloryczna, zawiera dużą dawkę beta-karotenu, który ma działanie antyutleniające oraz przeciwdziałające nowotworom i chorobom krążenia
  • jej pestki dostarczają cynk i lecytynę a sok z niej zapewnia najlepsze połączenie żelaza, miedzi i potasu
  • nadaje się do smażenia, gotowania i marynowania
  • sezon dyniowy przypada na miesiące od września do listopada a w odpowiednich warunkach można przechowywać je aż do marca

Cukinia

  • zawiera karoten, potas, wapń i szereg witamin
  • działa odkwaszająco i reguluje procesy trawienne
  • jest niskokaloryczna, stanowi doskonałą alternatywę do przekąsek między posiłkami
  • dostępna od września do października

Ziemniaki

  • bogactwo błonnika, witaminy C, B, K oraz magnezu, wapnia i fosforu
  • poprzez zawartość białka roślinnego i błonnika regulują pracę przewodu pokarmowego
  • najbardziej wartościowe będę te gotowane na parze lub pieczone, najmniej puree

Czosnek

  • pomaga w walce z infekcjami, działa antybakteryjnie, korzystnie wpływa na odporność organizmu
  • znajduje zastosowanie w profilaktyce miażdżycy, regularnie stosowany obniża poziom cholesterolu we krwi
  • pomaga w walce z przeziębieniem i grypą

Buraki

  • źródło kwasu foliowego, żelaza, potasu i wapnia
  • zapobiegają anemii, mają silne działanie antynowotworowe, doskonale neutralizują rozwój wolnych rodników
  • dostępne od września do marca
  • nadają się na zupę, sałatkę lub do pieczenia
  • udowodniono także, że buraki zmniejszają napięcie nerwowe, pomagają w leczeniu nerwic, depresji, zaburzeń snu oraz wzmacniają koncentrację i pamięć

Spożywanie świeżych, sezonowych warzyw sprawi, że nie będziemy czuli się zmęczeni, osłabieni i rozdrażnieni a układ odpornościowy będzie lepiej radził sobie z infekcjami.

 

Jeśli dostrzegasz u siebie jakieś niepokojące objawy, umów się na wizytę
do naszego Lekarza Rodzinnego w Centrum Medycznym BetaMed
☎  32 420 29 00 .

 

Źródła:

http://www.e-ogrodek.pl/a/co-warto-jesc-jesienia-i-zima-warzywa-i-owoce-ktore-daja-zdrowie-i-energie-19761.html

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/warzywa-sezonowe-jakie-warzywa-powinnismy-jesc-na-jesieni_39906.html