Sezonowość warzyw i owoców, to bardzo ważna kwestia, zdecydowanie powinniśmy swoją dietę dostosować trochę do natury i uwzględniać w niej to, co dana pora roku oferuje nam najbardziej wartościowego. Jedząc to, co aktualnie rośnie dostarczamy swojemu organizmowi najlepszych witamin, tym samym dostosowujemy się do rytmu przyrody a przede wszystkim spożywamy warzywa świeże- zdecydowanie bardziej zdrowsze, niż mrożone. Sprawdź, które warzywa są wartościowe jesienią.
Jakie zatem warzywa są najzdrowsze i najlepsze, gdy nastaje jesień? Poniżej kilka wskazówek, co jeść i dlaczego.
Kalafior
- jedno z bardziej wartościowych warzyw ze względu na bogaty skład chemiczny i walory smakowe, zawiera m.in. sód, potas, cynk, fosfor i szereg witamin (np. K, B1, B2, C); może być spożywany na surowo, jak i duszony, pieczony czy gotowany
- ma działanie przeciwnowotworowe, pomaga w walce z wrzodami i reumatyzmem
- można jeść go zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu
Marchew
- niskokaloryczna, zawiera wiele witamin i składników mineralnych, zwłaszcza karotenoidów oraz alfa i beta karoten
- zawarta w niej luteina wpływa na regenerację plamki ocznej i zapobiega rozwojowi chorób oczu
- jest silnym antyoksydantem, zapobiega również chorobom serca i nowotworom
- nadaje się do spożycia zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej; doskonale sprawdzi się również, jako składnik soków
Dynia
- bardzo zdrowa i niskokaloryczna, zawiera dużą dawkę beta-karotenu, który ma działanie antyutleniające oraz przeciwdziałające nowotworom i chorobom krążenia
- jej pestki dostarczają cynk i lecytynę a sok z niej zapewnia najlepsze połączenie żelaza, miedzi i potasu
- nadaje się do smażenia, gotowania i marynowania
- sezon dyniowy przypada na miesiące od września do listopada a w odpowiednich warunkach można przechowywać je aż do marca
Cukinia
- zawiera karoten, potas, wapń i szereg witamin
- działa odkwaszająco i reguluje procesy trawienne
- jest niskokaloryczna, stanowi doskonałą alternatywę do przekąsek między posiłkami
- dostępna od września do października
Ziemniaki
- bogactwo błonnika, witaminy C, B, K oraz magnezu, wapnia i fosforu
- poprzez zawartość białka roślinnego i błonnika regulują pracę przewodu pokarmowego
- najbardziej wartościowe będę te gotowane na parze lub pieczone, najmniej puree
Czosnek
- pomaga w walce z infekcjami, działa antybakteryjnie, korzystnie wpływa na odporność organizmu
- znajduje zastosowanie w profilaktyce miażdżycy, regularnie stosowany obniża poziom cholesterolu we krwi
- pomaga w walce z przeziębieniem i grypą
Buraki
- źródło kwasu foliowego, żelaza, potasu i wapnia
- zapobiegają anemii, maja silne działanie antynowotworowe, doskonale neutralizują rozwój wolnych rodników
- dostępne od września do marca
- nadają się na zupę, sałatkę lub do pieczenia
- udowodniono także, że buraki zmniejszają napięcie nerwowe, pomagają w leczeniu nerwic, depresji, zaburzeń snu oraz wzmacniają koncentrację i pamięć
Spożywanie świeżych, sezonowych warzyw sprawi, że nie będziemy czuli się zmęczeni, osłabieni i rozdrażnieni a układ odpornościowy będzie lepiej radził sobie z infekcjami.
Źródła:
http://www.e-ogrodek.pl/a/co-warto-jesc-jesienia-i-zima-warzywa-i-owoce-ktore-daja-zdrowie-i-energie-19761.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/warzywa-sezonowe-jakie-warzywa-powinnismy-jesc-na-jesieni_39906.html