Niezwykła moc owoców

Świeże owoce… któż z nas ich nie lubi? Słodki smak, pachną latem, pełnia kolorów.
Nie tylko działają na naszą wyobraźnię przywołując miłe wspomnienia, ale mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, urodę i samopoczucie. Dlatego niezwykle ważna jest ich obecność w codziennej diecie.
Jeśli dostrzegasz u siebie jakieś niepokojące objawy, umów się na wizytę
do naszego Lekarza Rodzinnego w Centrum Medycznym BetaMed
32 420 29 00 .
Właściwości i działanie:
- są bogatym źródłem składników odżywczych np. witaminy C, kwasów, organicznych, substancji mineralnych
- najważniejszych ich składnikiem są antyoksydanty, które korzystnie wpływają na nas, walcząc z wolnymi rodnikami, tym samym chroniąc organizm przed uszkodzeniami, które mogłyby zapoczątkować poważne choroby takie, jak np. nowotwory
- zapobiegają chorobom takim, jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, otyłość, choroba wieńcowa
- wpływają na zwiększenie sprawności fizycznej
- chronią przed przedwczesnym starzeniem
- spożywanie 1 porcji owoców w ciągu dnia zmniejsza ryzyko chorób sercowo – naczyniowych
- zapewniają szybkie uczucie sytości, w związku z łatwym i efektywnym uzupełnianiem glikogenu wątrobowego
- błonnik zawarty w owocach obniża wchłanianie cholesterolu, zwalnia absorpcję węglowodanów i podnosi poziom sytości
- mają bardzo wysoki indeks sytości, ze względu na zawarty w nich cukier
- są źródłem potasu, biorącego udział w regulacji gospodarki wodno – elektrolitowej i kwasowo – zasadowej
Kiedy jeść owoce?
- zazwyczaj za porę najbardziej odpowiednią na ich spożywanie uznaje się rano pierwsze lub drugie śniadanie
- nie powinno się spożywać owoców późnym popołudniem i w godzinach wieczornych, bowiem spożywanie ich na koniec dnia sprawia, że cukier w nich zawarty zostanie zmagazynowany w tkance tłuszczowej, ponieważ organizm znajdujący się już w fazie odpoczynku nie zdąży go zużyć
- dietetycy zalecają spożywanie owoców w połączeniu z musli, jogurtem lub owsianką, by posiłek był bardziej sycący, nie należy jednak spożywać owoców między posiłkami solo, gdyż nagłe wahanie poziomu glukozy we krwi może spowodować wzrost łaknienia, a co za tym idzie pojawia się chęć podjadania
- powinno się też zadbać o to, żeby nie jeść owoców bezpośrednio po posiłku a najlepiej około 15 minut przed posiłkiem, co pozwoli na uniknięcie niekomfortowego uczucia wzdęć i gazów
- sezonowe owoce — kupując je, mamy pewność, że są świeże
Owoce, które powinny znaleźć się w diecie:
opuncja figowa
- hamuje uczucie głodu
- zmniejsza wchłanianie tłuszczu
- ma działanie odtruwające
ananas
- sprzymierzeniec w walce o lepsze trawienie, dzięki zawartości enzymu bromelia pomaga usuwać tkankę cellulitową
- dodatkowo zawiera witaminy A, B, PP oraz żelazo i wapń, zapobiega rozwojowi osteoporozy
banany
- jedne z najzdrowszych owoców, są źródłem substancji odżywczych takich jak potas, błonnik, kwas foliowy
- dodatkowo są źródłem witamin C oraz witamin z grupy B
- owoce lekko niedojrzale są bogate w skrobię, która korzystnie wpływa na żołądek
- zawierają cukry proste, dzięki czemu są jedną z najlepszych przekąsek, bowiem zapewniają szybki zastrzyk energii, skutecznie też obniżają ciśnienie krwi
jabłka
- spożywane na surowo mają niski indeks glikemiczny, przez co zalecane są osobom chorym na cukrzycę lub hipoglikemię, mają stosunkowo małą kaloryczność (1 średni owoc, to ok. 75 kcal),
- mówi się, że to również naturalny odświeżacz oddechu, bowiem zawarte w jabłkach kwasy czyszczą zęby
owoce jagodowe m.in. jagody, jeżyny, truskawki, maliny, poziomki)
- w swoim składzie mają polifenole, które działają przeciwzapalne i przeciwoksydacyjne
- dodatkowo wpływają na polepszenie pamięci, tym samym chroniąc komórki przed pogarszaniem się ich stanu
- wpływają również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
- maliny i truskawki wpływają na skórę, zmniejszając pory, działają bakteriobójczo i hamują łojotok, polecane są osobą borykającym się z trądzikiem i słabą kondycją włosów
- poziomki podnoszą odporność organizmu, ponieważ zawierają duże ilości witaminy C
owoce cytrusowe – cytryna, grejpfrut, pomarańcza
- działają oczyszczająco na organizm, zawierają witaminę C oraz flawonoidy, które mają właściwości przeciwnowotworowe, są niskokaloryczne
- świeżo wyciskane soki najlepiej przygotowywać blendując całe owoc, pomarańczowy miąższ ma znaczną część wartości odżywczych (są one zawarte w białych błonkach owoców)
- poprawiają pracę układu krążenia i wzmacniają odporność organizmu
- mają działanie alkalizujące, co pozwala na poprawę gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu, zwiększają przyswajanie żelaza
żurawina
- nawilża skórę i reguluje jej pH
- ma właściwości liftingujące i antybakteryjnie, wzmacniając przy tym odporność immunologiczną skóry
winogrona
- zawierają przeciwutleniacze i są źródłem antyoksydantów
- zapobiegają powstawaniu skrzepów, tym samym obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca, dodatkowo pomagają zapobiegać rozwojowi raka piersi, żołądka i okrężnicy
awokado
- nieocenione źródło witaminy C i kwasu foliowego oraz tłuszczów nienasyconych
owoce suszone
- w swoim składzie mają źródło błonnika likwidującego zaparcia, suszone morele są źródłem beta-karotenu, natomiast suszone śliwki mają mnóstwo przeciwutleniaczy
Jeśli dostrzegasz u siebie jakieś niepokojące objawy, umów się na wizytę
do naszego Lekarza Rodzinnego w Centrum Medycznym BetaMed
32 420 29 00 .
https://polki.pl/zdrowie/choroby,1-lipca-miedzynarodowy-dzien-owocow,10405614,artykul.html
https://dieta.mp.pl/zasady/67297,czy-wszystkie-owoce-i-warzywa-sa-tak-samo-zdrowe
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/kiedy-najlepiej-jesc-owoce_43722.html