Migrenowe bóle głowy

Migrena to choroba przewlekła, której towarzyszą uciążliwe bóle głowy. Z szacunków wynika, że migrenowe bóle głowy mogą dotykać nawet 20% populacji! Cierpią na nią znacznie częściej kobiety niż mężczyźni. Dotyka głównie osoby w średnim wieku, jednak może występować także u dzieci.
Jakie są przyczyny migreny?
Istnieje wiele czynników, które powodują atak migreny. Podłoże choroby nie jest do końca znane, a ból może mieć zarówno podłoże genetyczne, jak i zależeć od płci, diety czy stylu życia.
Najczęstszymi przyczynami migrenowych bólów głowy są:
- pogoda – a właściwie jej gwałtowna zmiana czy spadek ciśnienia atmosferycznego
- stres – ale także lęk, przygnębienie, huśtawka nastroju
- wysiłek fizyczny – nadmierna aktywność, zbytnie forsowanie organizmu
- przemęczenie – przepracowanie, brak lub niewystarczająca ilość snu
- produkty spożywcze – zdarza się, że ataki migreny mogą występować po zjedzeniu określonego typu produktów (np. czekolada, orzechy, cytrusy, wędzone ryby, wątróbka, niektóre rośliny strączkowe), a także picie alkoholu czy restrykcyjna dieta
- światło i hałas – migające światła, błyski hałas pojawiające się na imprezach masowych, koncertach itp.
- miesiączka
Skąd wiesz, że dopadła Cię migrena?
Najczęstszymi objawami migreny są:
- mroczki przed oczami
- zmienność nastroju (rozdrażnienie, podniecenie, trudności w koncentracji)
- nudności
- wrażenie sztywności karku, obrzęk
- zaburzenia łaknienia
- nadwrażliwość na zapachy
- nadwrażliwość na hałas
- światłowstręt
- uczucie pulsowania w głowie
Czym urozmaicić dietę, kiedy cierpisz na migrenę?
Istnieje grupa składników, które mogą zapobiegać czynnikom wywołującym migrenę tj. odwodnienie, wysokie ciśnienie czy zmiany występujące w napięciu naczyń krwionośnych:
- woda – właściwe nawodnienie organizmu jest istotnym czynnikiem, który zapobiega migrenie. Ważne jest picie od 1,5 do 2 litrów płynów na dobę
- zdrowe tłuszcze – tłuszcze roślinne, które zawierają witaminę E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które występują w rybach morskich (tj. łosoś, makrela, śledź), niektórych olejach (rzepakowym, lnianym)
- ryboflawina (witamina B2) – bierze udział w przemianach składników odżywczych oraz procesach wytwarzania energii, jest niezbędna do właściwego funkcjonowania obwodowego i ośrodkowego układu nerwowego, ale także układu odpornościowego. Witaminę B2 znaleźć można w chudym mięsie, zielonych warzywach, produktach zbożowych
- magnez – bogata w magnez dieta pomaga w zwalczaniu migreny, zwłaszcza w czasie menstruacji
Rodzaje migreny
Można wyróżnić kilka rodzajów migreny. Jednak dopiero konsultacja lekarska jest w stanie pomóc nam sprecyzować, jaki typ migreny nas dotyka.
- migrena bez aury – ból pojawia się nagle, nieplanowany. To najczęściej występujący rodzaj migreny. W okresie poprzedzającym wystąpienie bólu może pojawić się senność, bezsenność, brak apetytu czy wręcz nadmierny apetyt, a także dolegliwości wzrokowe
- migrena z aurą – może przybierać różny charakter: objawów czuciowych, wzrokowych, niedowładów (paraliż rąk, trudności w mówieniu itp.)
- migrena siatkówkowa – nazywana inaczej oczną. Powoduje takie incydenty jak mroczki, migotania oka, a nawet krótkotrwałą częściową lub też całkowitą utratę widzenia
- okresowe zespoły dziecięce – poprzedzają zazwyczaj rozwój migreny, zaliczyć można do nich: nawracające wymioty, migrenę brzuszną (ból w okolicy pępka, nudności, brak apetytu) oraz pojawiające się napadowe zawroty głowy.
Jak radzić sobie z migreną?
- Przebywanie w zaciemnionym, dobrze przewietrzonym pokoju
- Okładanie czoła zimnym kompresem
- Zioła: napar z rumianku czy olejki aromatyczne bazyliowy czy z mięty pieprzowej
- Zdrowy tryb życia – odpowiednia dieta, aktywność fizyczna
- Farmakologia (według zaleceń lekarza)
- Konsultacja lekarska
- Akupresura, akupunktura i techniki relaksacyjne
Odczuwasz częste bóle głowy? Nie lekceważ problemu. Umów się na wizytę w poradni neurologicznej w Centrum Medycznym BetaMed.
Zadzwoń i umów się na wizytę: 32 420 29 00
519 308 200
Artykuły:
Migrenowe bóle głowy – rodzaje i objawy