Dieta w dnie moczanowej

Dieta w dnie moczanowej - wywiad z Roksaną Perzyna, dietetyk BetaMed S.A>

Dokucza Ci dna moczanowa? Należysz do grupy ryzyka? Czy wiesz, że stosując odpowiednią dietę możesz zniwelować objawy choroby, a nawet całkowicie wyeliminować ryzyko jej wystąpienia? O tym jak ułożyć jadłospis, jakich produktów i potraw unikać w chorobie dny moczanowej – rozmawiamy z naszą dietetyczką – Roksaną Pierzyna.

 

Rozmowa z Roksaną Pierzyna – dietetykiem w BetaMed S.A.

 

Czym jest dna moczanowa?

Roksana Pierzyna*, dietetyk BetaMed S.A.: Dna moczanowa (podagra, skaza moczanowa) to choroba metaboliczna, która dotyczy całego organizmu, a jej przyczyną jest odkładanie się kwasu moczowego we krwi. Kwas moczowy w formie kryształków moczanów odkłada się w stawach, ale także innych tkankach i narządach. Złogi te mogą być przyczyną pojawienia się odczynu zapalnego. Choroba zwykle atakuje staw podstawy palucha, może także zaatakować inne stawy. Choroba charakteryzuje się wysokim stężeniem kwasu moczowego we krwi.

Kto znajduje się w grupie ryzyka osób narażonych na wystąpienie dny moczanowej?

Roksana Pierzyna, dietetyk BetaMed S.A.: Dna moczanowa najczęściej pojawia się u mężczyzn, pomiędzy 30 a 50 rokiem życia, u kobiet z reguły w późniejszych latach życia.
Ryzyko wystąpienie podagry, jak wynika z badań, jest większe jest u osób cierpiących na otyłość, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze czy choroby sercowo-naczyniowe.

Jakie są pierwsze objawy dny moczanowej?

Roksana Pierzyna, dietetyk BetaMed S.A.: Choroba objawia się nagłym, silnym bólem oraz obrzękiem stawu, może pojawić się także zaciemnienie skóry czy podwyższona temperatura. Objawy pojawiają się zwykle w nocy. Stan ten utrzymuje się przez klika dni bądź tygodni. Początkowo stan zapalny obejmuje jeden staw. Pomiędzy kolejnymi napadami chorzy zwykle nie odczuwają żadnych dolegliwości – co może uśpić ich czujność. Po wielu latach nieleczonej dny moczanowej mogą pojawić się powikłania ze strony, np. nerek czy układu krążenia.

Jak leczyć dnę moczanową?

Roksana Pierzyna, dietetyk BetaMed S.A.: W leczeniu dny moczanowej ważną rolę odgrywa farmakoterapia i to ona jest podstawą. Niemniej jednak duże znaczenie ma także modyfikacja stylu życia pacjenta – zmiana nawyków żywieniowych oraz wprowadzenie aktywności fizycznej m dostosowanej do możliwości pacjenta – przynoszą bardzo korzystne efekty. W leczeniu dny moczanowej stosuje się tzw. dietę niskopurynową.

Czy istnieją jakieś ogólne zalecenia dotyczące diety w chorobie dny moczanowej?

Roksana Pierzyna, dietetyk BetaMed S.A.: Tak, unikamy produktów bogatych w związki purynowe. Dieta powinna być urozmaicona, zbilansowana i pełnowartościowa, by nie doprowadzić do niedoborów składników odżywczych. Zaleca się spożywać 5 posiłków dziennie, ostatni 3-4 h przed snem, by chronić organizm przed nadmierną kumulacją kwasu moczowego we krwi w nocy.
Należy dążyć do utrzymania należnej masy ciała. Jeśli występuje nadwaga bądź otyłość, przy redukcji masy ciała, należy wystrzegać się głodówek, a także diet niekonwencjonalnych.

Jakich produktów powinny unikać osoby zmagające się z dną moczanową?

Roksana Pierzyna, dietetyk BetaMed S.A.: Osoby, które chorują na podagrę powinny unikać produktów obfitujących w związki purynowe czyli: mocnych i esencjonalnych wywarów z kości i mięsa, galaret i konserw mięsnych i rybnych. Należy wystrzegać się podrobów, wszystkich tłustych wędlin, dziczyzny, baraniny. Jeśli chodzi o nabiał – wybierajmy chudy twaróg, unikajmy tłustych serów żółtych podpuszczkowych, serów topionych. W diecie niewskazana jest większość grzybów, poza kurkami. Należy wyeliminować alkohol, z wyjątkiem niewielkich ilości dobrego gatunkowo wina. Wystrzegamy się również ostrych przypraw, marynat i nie przesalamy potraw.

Po jakie produkty mogą/powinny w takim razie sięgać osoby, którym doskwiera podagra?

Roksana Pierzyna, dietetyk BetaMed S.A.: W diecie w dnie moczanowej dozwolone są produkty zbożowe, tj. pieczywo, ryż i kasza. Sięgajmy po nabiał – mleko, napoje fermentowane mleczne, sery twarogowe chude, owoce– wiśnie, czereśnie, a także warzywa. Nie zapominajmy, że w codziennym jadłospisie powinno pojawić się około 4 porcji warzyw i jedna porcja owoców. Jeżeli chodzi o napoje to wybierajmy przede wszystkim wodę, a także herbaty ziołowe bądź owocowe. Ważne jest konsekwentne przestrzeganie zaleceń żywieniowych.
Pamiętajmy, że dieta musi być zawsze indywidualnie dostosowana dla danego pacjenta, jego wieku, płci i przede wszystkim schorzeń współistniejących, stąd w przypadku rozpoznania dny, zachęcam, by skonsultować się z lekarzem bądź dietetykiem.
 

*Roksana Pierzyna – mgr dietetyki, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Dietetyk nie tylko z wykształcenia, ale i zamiłowania. Uczestniczka wielu konferencji naukowych, m.in.: „Żywienie pozajelitowe i dojelitowe w warunkach szpitalnych i domowych”, „ Wsparcie żywieniowe pacjentów w opiece długoterminowej – dietetyczne środki spożywcze specjalnego medycznego przeznaczenia do podaży doustnej i dojelitowej”, „Ogólnopolskiej Konferencja Dietetyki Congressus Dietetica w Łodzi”. Czas wolny uwielbia spędzać w kuchni „odchudzając” kaloryczne przepisy i testując nowinki.