Rozgrzewająca herbata

zimowa herbata

Gorąca herbata z cytryną i miodem po powrocie z jesiennego spaceru – rozgrzewa na samą myśl! Zadaniem cytryny jest schłodzenie organizmu, dlatego do herbaty należy dodać przyprawy, które sprawią, że ciepła herbata rozgrzeje nas od wewnątrz na dłuższy czas. Miodu natomiast nie powinno się dodawać do gorącej wody, ponieważ pod wpływem temperatury traci on niektóre ze swoich cennych właściwości.

Herbata rozgrzewająca – jak ją przyrządzić?

Herbata – tu mamy ogrom możliwości, możemy użyć herbaty czarnej, zielonej lub z owocu dzikiej róży bądź maliny, sklepowe półki uginają się od herbat różnego typu. Dodatkami do herbaty mogą być:

Cytrusy:
  • posiadają dużo witaminy C
  • mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i wzmacniające odporność
  • posiadają właściwości bakteriobójcze
  • służą poprawie trawienia
  • odkwaszają organizm
  • posiadają właściwości stymulujące pracę wątroby, ponieważ mają wpływ na stymulację żółci
  • wspomagają układ krążenia i odchudzanie
  • pięknie pachną 🙂

Cytrusy, które powszechnie możemy kupić w sklepach spożywczych i marketach nie nadają się do wrzucenia do herbaty bez okrojenia skórki. Owoce cytrusowe, które docierają do nas z dalekich zakątków świata, niestety, aby tę podróż mogły przetrwać muszą być zakonserwowane. Do ochrony cytrusów w transporcie na ogół stosuje się imazalil – środek, który zapobiega pleśnieniu owoców i jest on substancją silnie toksyczną, ale na szczęście nie przenika przez skórkę. Specyfik ten podejrzewany jest przez naukowców o działanie kancerogenne i ma toksyczny wpływ na układ nerwowy. Z tego powodu też eksperci ostrzegają, aby nie jeść mandarynek gołymi rękami, jeżeli uprzednio po obraniu mandarynki ze skórki nie umyło się dokładnie rąk.

Warto zatem kupować cytryny opatrzone certyfikatem bio, aby móc korzystać z dobrodziejstw skórki. Dobrze jest przed zakupem sprawdzić jaka substancja była użyta do konserwowania cytrusów. Nalezy sprawdzić zwłaszcza te owoce, które nie mają certyfikatu bio, takie informacje znajdziemy albo na skrzynkach albo na metce doczepionej do siateczki z owocami. Cytrusy, które nie są organiczne (bio/eko), konserwuje się również, chociaż rzadziej niż imazalilem, tiabendazolem lub orto-fenylofenolanem sodu, które są mniej toksyczne, chociaż również podejrzewane są o działanie rakotwórcze.

 

Imbir

– w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej jest klasyfikowany jako przyprawa bardzo rozgrzewająca, przy czym imbir suszony jest silniejszy od imbiru świeżego. Można go spotkać w mieszankach, maściach oraz plastrach ze względu na silnie rozgrzewające działanie.

Imbir m.in:

  • polepsza krążenie krwi, co ma wpływ na temperaturę naszego ciała
  • jest bogaty w substancje przeciwzapalne, dlatego pomaga przy przeziębieniach
  • ma działanie odkażające
  • ułatwia trawienie i łagodzi mdłości
  • chroni przed tworzeniem się zakrzepów
  • pomaga w normalizacji cholesterolu

 

Goździki

podobnie jak imbir są wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej przyprawą rozgrzewającą.
Goździki m.in:

  • łagodzą ból gardła
  • zmniejszają stany zapalne
  • hamują namnażanie się drożdżaków
  • zmniejszają, a nawet w niektórych przypadkach całkowicie niwelują bóle zęba
  • zmniejszają bóle głowy
  • obniżają poziom cholesterolu
  • są źródłem witamin: B1, B2, B3, B6, C, A, E, K, kwasu foliowego
  • są źródłem minerałów: cynku, fosforu, magnezu, potasu, sodu, wapnia i żelaza


Miód
 
–  Jaki miód wybrać na zimę? Profesor dr hab. Artur Stojko, prezes rady Polskiej Fundacji Apiterapii w Katowicach, poleca miód wrzosowy, gryczany i spadziowy zwłaszcza iglasty.

Miód:
  • jako jeden z nielicznych związków działa wykrztuśnie
  • ma właściwości bakteriobójcze
  • ma działanie m.in na gronkowce, paciorkowce, pałeczki gram-ujemne, wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego oraz na grzyby z rodzaju Candida

Każdy miód, w zależności od rodzaju ma specyficzne właściwości, które są zależne chociażby od terenu na jakim miód był zbierany. Miód naturalny jest wyrobem niepowtarzalnym i unikatowym.

Profesor Stojko dodaje, że miodu nie należy dodawać do gorących płynów, ponieważ miody nie lubią wysokiej temperatury. Wynika to z faktu, że miód składa się m.in z nektaru, który jest uszlachetniony przez gruczoły wydzielnicze pszczół. W temperaturze ponad czterdziestu stopni Celsjusza, następuje denaturacja, dezaktywacja białka, które powstało podczas pracy pszczół. Zdaniem profesora przez rozpuszczanie miodu w gorącej wodzie pozbawiamy go wartości pochodzenia zwierzęcego, pozostaje sam nektar pochodzenia roślinnego.

Samo rozpuszczanie miodu w płynie również go zubaża o cenne właściwości roślinne. Są one nierozpuszczalne w wodzie, natomiast zostają na ściankach naczynka do którego miód został dodany.

Zatem czy dodawać miód do herbaty? Wg profesora, lepiej zjeść go bezpośrednio z łyżeczki niż rozpuszczać w wodzie, a jeżeli już to w takiej, która ma mniej niż 40 stopni Celsjusza.

Prawidłowo przygotowana gorąca herbata może wspomóc organizm w walce z przeziębieniem. W przypadku przeziębienia, które trwa dłużej niz 3 dni koniecznie skonsultuj się z lekarzem pierwszego kontaktu.

U naszych lekarzy pierwszego kontaktu nie ma kolejek!

Zadzwoń i zapisz się    32 420 29 00  519 308 200

 

http://parkslaski.pl/aktualnosci/3042-profesor-artur-stojko-miod-jest-najlepszy-z-lyzeczki.html

http://www.bezpiecznedziecko.eu/czy-skorki-cytrusow-sa-zdrowe