W Międzynarodowy Dzień Herbaty, warto przyjrzeć się właściwościom różnych herbat.
Należy pamiętać, że zarówno herbata zielona, czarna bądź czerwona są odmianami pochodzącymi z tej samej rośliny, jaką jest herbata chińska. Różnica we właściwościach, smaku bądź kolorze tych herbat, wynikają z różnej pory w której zebrano jej liście oraz jakim procesom zostały one poddane.
Najbardziej popularna herbata na świecie to herbata czarna, która stanowi ponad 75 proc. produkcji, zielona stanowi ok. 20%., czerwona ok. 5%., a biała ok. 2%. Herbaty mają wiele właściwości prozdrowotnych, które mogę wspierać nas w walce z niejedną dolegliwością czy nawet chorobą. Jednak należy pamiętać, że aby herbata nie straciła swoich wartości, należy parzyć ją odpowiednio długo i w określonej, odpowiedniej temperaturze.
Herbata czarna to najpopularniejsza z herbat, która nie posiada w swoim składzie cukrów, tłuszczy oraz błonnika, natomiast posiada sód, potas, magnez, wapń. Skład jednak jest uzależniony od gatunku herbaty i sposobu w jaki jest przyrządzana. Ze względu na skład czarnej herbaty, który powoduje utrudnione wchłanianie białka oraz innych pierwiastków, należy ograniczać jej stosowanie. Szczególnie powinny uważać osoby starsze, które wedle zaleceń – nie powinny pić czarnej herbaty godzinę przed i po posiłku.
Najważniejsze przy parzeniu czarnej herbaty, aby zachować jej aromat i smak, jest temperatura parzenia. Należy pamiętać aby herbatę czarną zalewać wrzątkiem w temperaturze blisko 100 stopni. Czarna herbata powinna być parzona 2-3 min aby dodawała nam energii, natomiast jeśli wydłużymy czas jej parzenia do 5 min będzie działać uspakajająco. W związku z tym, nie należy wypijać mocnej czarnej herbaty tuż przed snem, gdyż może to spowodować problemy z zasypianiem.
Herbata biała, nazywana jest królową bądź cesarzową wśród herbat ze względu na delikatność oraz swoją cenę. Jest to jedna z droższych herbat, ze względu na sposób jej zbiorów i fakt, że jest najmniej przetworzona. Jest bardzo wartościowa, a jej regularne picie wzmacnia kości i wspomaga leczenie wielu schorzeń. Chroni także organizm przed gromadzeniem się zbędnej tkanki tłuszczowej i przyspiesza jej spalanie. Jak w każdej herbacie, tak i tu, bardzo istotny jest proces jej parzenia, gdyż ma to wpływ na jej właściwości zdrowotne. Biała herbata powinna być parzona przez 2-5 min w temperaturze 80-90 stopni. Herbata biała ma podobne właściwości do herbaty zielonej jednak znacznie mocniejsze. Należy pamiętać, żeby pić ją bez żadnych dodatków, ponieważ te mogą wpływać na obniżenie jej wartości prozdrowotnych.
Nie zaleca się spożywania więcej niż 5 filiżanek herbaty dziennie ze względu na to, że zbyt częste picie naparu z białej herbaty bądź picie zbyt mocnych herbat, może spowodować podrażnienie błony śluzowej oraz spowodować problemy z prawidłowych wchłanianiem się żelaza.
Herbata zielona ma charakterystyczny smak i aromat. Jest w zielonym kolorze i występuje w wielu odmianach, przez co różni się smakiem i zapachem.
Ten rodzaj herbaty ma wiele bardzo cennych dla naszego organizmu składników takich jak: witaminy C,B,K, E, aminokwasy, cynk, potas, wapń, miedź, a ponadto polifenole i katechiny. Dzięki temu bogatemu składowi przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a także dodaje energii i chroni nasze stawy. Zielona herbata ma także działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga oczyszczać organizm z nagromadzonych toksyn.
Zielona herbata powinna być parzona w temperaturze 70-80 stopni. Dla ułatwienia dodamy, że od zagotowania się wody należy odczekać ok 7-8 min. Herbata zielona ma różne właściwości w zależności od czasu jej parzenia. Pobudzający efekt uzyskamy jeśli będziemy parzyć herbatę 2-3 min, natomiast uspakajający jeśli parzenie potrwa 4-6 min. W obu przypadkach należy pamiętać, że po zaparzeniu herbaty, należy oddzielić liście od naparu.
Czerwona herbata jest jedną z najbardziej aromatycznych herbat o specyficznym smaku oraz zapachu. Zawiera związki mineralne i mikroelementy, białko, mangan, kofeinę i polifenole, wapń oraz fluor i olejki eteryczne. Czerwona herbata działa moczopędnie, dzięki czemu pomaga pozbyć się nadmiaru wody w organizmie. Najlepsze działanie odchudzające uzyskamy pijąc tę herbatę pół godziny po posiłku. Czerwoną herbatę należy zaparzać 2 do 5 min. Po tym czasie natomiast należy oddzielić liście od naparu ze względu na utleniania się ich co powoduje wydzielanie się szkodliwych dla naszego organizmu składników.
Jeśli dostrzegasz u siebie bądź u swoich bliskich jakieś dolegliwości, zastanawiasz się czy herbata, którą pijesz może Ci zaszkodzić?
Umów się na wizytę do naszego Lekarza Rodzinnego w Centrum Medycznym BetaMed.
32 420 29 00 .
Źródła:
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-herbata-jakie-sa-jej-zdrowotne-wlasciwosci
https://www.medonet.pl/zdrowie,czerwona-herbata—wlasciwosci-i-opinie,artykul,1726096.html
https://www.medonet.pl/zdrowie,czerwona-herbata—wlasciwosci-i-opinie,artykul,1726096.html
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analityczne | 1 year | Set by the GDPR Cookie Consent plugin to store the user consent for cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-reklama | 1 year | Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to store the user consent for cookies in the category "Advertising". |
CookieLawInfoConsent | 1 year | Records the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
_dc_gtm_UA-10373125-1 | 1 minute | No description |
_hjSession_689398 | 30 minutes | No description |
_hjSessionUser_689398 | 1 year | No description |
cookielawinfo-checkbox-inne | 1 year | No description |
cookielawinfo-checkbox-niezbedne | 1 year | No description |
cookielawinfo-checkbox-wydajnosc | 1 year | No description |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
_fbp | 3 months | This cookie is set by Facebook to display advertisements when either on Facebook or on a digital platform powered by Facebook advertising, after visiting the website. |
test_cookie | 15 minutes | The test_cookie is set by doubleclick.net and is used to determine if the user's browser supports cookies. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
_ga | 2 years | The _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors. |
_gat_UA-10373125-1 | 1 minute | A variation of the _gat cookie set by Google Analytics and Google Tag Manager to allow website owners to track visitor behaviour and measure site performance. The pattern element in the name contains the unique identity number of the account or website it relates to. |
_gid | 1 day | Installed by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously. |
_hjAbsoluteSessionInProgress | 30 minutes | Hotjar sets this cookie to detect the first pageview session of a user. This is a True/False flag set by the cookie. |
_hjFirstSeen | 30 minutes | Hotjar sets this cookie to identify a new user’s first session. It stores a true/false value, indicating whether it was the first time Hotjar saw this user. |
_hjIncludedInPageviewSample | 2 minutes | Hotjar sets this cookie to know whether a user is included in the data sampling defined by the site's pageview limit. |
_hjIncludedInSessionSample | 2 minutes | Hotjar sets this cookie to know whether a user is included in the data sampling defined by the site's daily session limit. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
pll_language | 1 year | The pll _language cookie is used by Polylang to remember the language selected by the user when returning to the website, and also to get the language information when not available in another way. |