Dieta dla zdrowia serca

W chorobach serca powinniśmy dbać nie tylko o serce, ale o cały organizm, ponieważ wraz z osłabionym sercem spada wydolność całego organizmu.
Jak wspomóc serce na co dzień? Jaka dieta dla zdrowia serca będzie najlepsza? Jakiś czas temu opublikowaliśmy serię wpisów poświęconych zdrowiu serca, m.in. 7 przykazań zdrowego serca
Chcesz zadbać o swoje serce każdego dnia?
Nie ma lepszej prewencji niż dieta, dlatego to o niej dziś opowiemy!
Produkty korzystne dla serca dobrze jest przygotować sobie w formie małej ściągawki i schować do portfela, po pewnym czasie lista nie będzie już potrzebna.
Jaki jest cel stosowania diety w schorzeniach serca?
- obniżenie „złego” cholesterolu LDL oraz zwiększenie poziomu „dobrego” cholesterolu HDL (nanormalizację poziomu cholesterolu działa korzystnie połączenie czosnku i kozeradki)
- obniżenie ciśnienia krwi, ponieważ zbyt wysoki poziom ciśnienia tętniczego jest najważniejszym czynnikiem powstania choroby niedokrwienia serca ( z ogromną pomocą w codziennej diecie przyjdzie nam surowy czosnek– ale uwaga, należy go pokroić na 15 minut wcześniej, aby zdążyły uwolnić się związki przeciwdziałające zakrzepom)
- zapobieganie powstawaniu zakrzepów krwi, ponieważ te są przyczyną zawału serca i udaru (tu także czosnek będzie odgrywał niebagatelną rolę)
- normalizacja poziomu cukru, zwłaszcza u osób ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2 (tu warto wdrożyć do swojej diety produkty bogate w inulinę, np. cykorię do picia – można z powodzeniem zastąpić ostatnią kawę w ciągu dnia napojem z cykorii)
- utrzymanie wagi ciała na właściwym poziomie, ponieważ nadwaga prowadzi do podniesienia ciśnienia krwi oraz wzrostu poziomu cholesterolu. Te dwa czynniki są jednymi z głównych winowajców odpowiedzialnych za choroby serca.
Z powyższej listy na pierwszy plan wysuwa się czosnek, który jedzony w nadmiarze (zwłaszcza na surowo) może negatywnie wpływać na żołądek i wątrobę. Czosnku nie powinny spożywac także dzieci do 1-go roku życia, matki karmiące oraz osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.
Co jeść, czyli dieta dla zdrowia serca?
Owoce i warzywa – przygotowane pod każdą postacią za wyjątkiem smażenia. Najlepiej je dusić, gotować na parze lub jeść w formie zup. Warzywa i owoce bogate są w błonnik i składniki mineralne. Zawierają witaminy C, E, oraz kwas foliowy, które mogą chronić przed wystąpieniem chorób układu krążenia.
- Kwas foliowy pozwala utrzymać w formie serce i tętnice. Obniża poziom homocysteiny, która to uszkadza ściany naczyń, a to właśnie jest czynnikiem powodującym tworzenie się tzw. blaszek miażdżycowych. Najlepszym źródłem kwasu foliowego jest soczewica, pozostałe źródła kwasu foliowego to:
- warzywa: szparagi, szpinak, kapusta włoska, liście czarnej rzepy, groszek, brokuł, kalafior, natka pietruszki, awokado, brukselka, burak, kapusta włoska,
- owoce: pomarańcze
- strączki i ziarna: soczewica, fasola (zwłaszcza fasola pinto i fasola biała), nasiona słonecznika, komosa ryżowa
- Błonnik pełni bardzo istotną rolę w procesie trawienia oraz regulacji poziomu cholesterolu, utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru i prawidłowej wagi. Jest bardzo ważny w diecie każdego cukrzyka. Błonnik znajdziemy głównie w:
- zboża i kasze i nasiona: otręby pszenne, mak, mąka żytnia, ryż brązowy, kasza gryczana, kasza bulgur,
- strączki i ziarna: fasola, groch, siemię lniane
- owoce: gruszki, jabłka, kokos, suszone śliwki
- Tłuszcze wielonienasycone:
- oleje: olej słonecznikowy, sojowy, ojej z wiesiołka, ogórecznika i kiełków pszenicy, olej lniany i z pestek dyni tłuste ryby morskie, olej kukurydziany, olej sojowy, olej z orzecha włoskiego.
- nasiona i orzechy: siemię lniane, orzechy
- tłuste ryby żyjące w zimnych wodach oceanów: makrela, łosoś, sardynki, śledź, dorsz, tuńczyk oraz owoce morza.
Zioła korzystne dla serca:
UWAGA!
Przyjmowanie ziół, nawet tych popularnych, dostępnych w marketach, u osób przewlekle chorych wymaga konsultacji z lekarzem!
- głóg oraz jemioła pospolita wpływają na obniżenie ciśnienia
- naparstnica wełnista ma wpływ na regulację krążenia w niewydolności krążeniowej
- konwalia majowa pomoże przy kołataniu serca
- serdecznik pospolity wpływa na wzmocnienie serca
Co ograniczyć w diecie korzystnej dla serca?
- sól,
- cukier,
- tłuszcze nasycone: produkty wysoko przetworzone, zwłaszcza zawierające olej palmowy oraz wszelkie fast food, ale także tłuste mięsa jak: baranina, wieprzowina, wołowina, bekon, kiełbasa, smalec, mleko pełnotłuste, masło, śmietana, pełnotłusty jogurt, tłuste sery, wyroby cukiernicze. Należy mocno ograniczyć spożycie czerwonego mięsa oraz mięsa bogatego w tłuszcz.
Jeśli dostrzegasz u siebie podobne objawy, umów się na wizytę
do Poradni Kardiologicznej w Centrum Medycznym BetaMed
32 420 29 00 .