Otyłość – choroba cywilizacyjna?

Opakowanie z pączkami i słodkościami

Otyłość to bardzo skomplikowana i jedna z najgroźniejszych chorób przewlekłych. Stanowi jedno z największych wyzwań globalnych XXI wieku. Mówi się już nawet o epidemii, a nawet pandemii  otyłości. W Europie w ciągu ostatnich 20 lat, jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia, liczba ludzi otyłych potroiła się. Według badań przeprowadzonych przez Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego w 2016 ponad ¼ Polaków cierpi na otyłość.

 

Jakie czynniki mogą wywołać otyłość?

  • Środowiskowe
  1. Nieprawidłowe odżywianie (zbyt obfite posiłki, zbyt częste jedzenie, nieregularność w jedzeniu, podjadanie pomiędzy posiłkami, zbyt późne spożywanie posiłków, niejedzenie śniadań)
  2. Nieprawidłowe zakupy żywnościowe (nabywanie produktów wysoko przetworzonych, z konserwantami, ulepszaczami itp.)
  3. Brak lub niska aktywność fizyczna
  • Psychologiczne – problemy emocjonalne mogą być zarówno przyczyną jak i konsekwencją otyłości. U chorujących na otyłość wskazuje się zazwyczaj:
  1. Obniżony nastrój
  2. Depresję
  3. Zaniżoną samoocenę
  4. Potrzebę zastępowania jedzeniem potrzeb emocjonalnych np. przyjaźni, uznania, szacunku
  5. Zespół nocnego jedzenia – niejedzenie posiłków w ciągu dnia, a zjadanie ich w godzinach nocnych
  6. Zespół kompulsywnego jedzenia – chory spożywa ogromne ilości pokarmu pod wpływem smutku, samotności czy zdenerwowania
  7. Uzależnienie od jedzenia
  • Hormonalne
  1. Zespół Cushinga – nadmiar produkowanego kortyzolu powoduje potrzebę zjedzenia większej ilości pokarmów

Metody pomagające określić etapy rozwoju otyłości:

  • Wyznaczenie BMI czyli wskaźnika masy ciała, który określa ilość tkanki tłuszczowej zawartej w organizmie. Jak liczyć BMI? Należy podzielić masę ciała (w kilogramach) przez wzrost (w metrach) podniesiony do kwadratu. I tak dla przykładu: dla wzrostu 1,75 m i wadze 75 kg BMI wynosi 22,9. Poniżej klasyfikacja BMI według Światowej Organizacji Zdrowia:
    – Mniejsze niż 18,5 – niedowaga
    – Od 18,5 do 24,9 – waga prawidłowa
    – Od 25 do 29,9 – nadwaga
    – Od 30 do 34,9 – otyłość I stopnia
    – Od 35 do 39,9 – otyłość II stopnia
    – Powyżej 40 – otyłość III stopnia
  • Pomiar zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie, który wykonuje się za pomocą specjalnych wag, dostępnych w poradniach dietetycznych i gabinetach lekarskich. Nadwagę stwierdza się gdy zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie wynosi: u kobiet 30-35%, a u mężczyzn 20-25%. Wskaźniki powyżej tych wielkości świadczą już o otyłości.
  • Pomiar obwodu talii – wymiar talii u kobiet między 80-87 cm, a u mężczyzn 90-94 cm wskazuje na nadwagę, wartości powyżej 88 cm u kobiet i 94 cm u mężczyzn to już otyłość

Jak leczyć otyłość?

  • Metoda zachowawcza
  • Farmakologia
  • Chirurgia bariatryczna
  • Wsparcie psychologiczne

Jakie aktywności są bezpieczne dla osób z nadwagą i otyłością?

  • proste ćwiczenia wykonywane w wodzie
  • aerobik w wodzie
  • pływanie
  • jazda na rowerze
  • nordic walking
  • wybrane ćwiczenia pilates

Konsekwencje nieleczenia otyłości

Wśród wielu konsekwencji nadwagi oraz otyłości wyróżnia się ogromną liczbę schorzeń związanych z powikłaniami metabolicznymi, zmianami emocjonalnymi czy chorobami, które wynikają z nadmiernego obciążenia organizmu przez tkankę tłuszczową, są to m.in.:

  • stany przedcukrzycowe
  • insulinoodporność
  • nadciśnienie tętnicze
  • zaburzenia hormonalne
  • nieprawidłowości w funkcjonowaniu nerek
  • nowotwory
  • żylaki
  • zmiany zwyrodnieniowe stawów i kręgosłupa
  • zespół bezdechu sennego
  • refluks
  • zaburzenia snu
  • depresja
  • kamica pęcherzyka żółciowego

 

Zauważasz u siebie niepokojące objawy? Nie jesteś w stanie kontrolować swojej wagi?

Nie czekaj! Skontaktuj się już dziś z lekarzem Podstawowej Opieki Zdrowotnej!

Zadzwoń! ☎ 32 420 29 00? 519 308 200